Realtid

Expert: Stor sannolikhet att Putin skär av gasleveranserna till EU helt och hållet

Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 30 maj 2022Publicerad: 30 maj 2022

Exporten av olja, gas och kol står normalt för mellan 30 och 50 procent av den ryska statsbudgeten. Och många bedömare menar att Rysslands president Vladimir Putin av krasst ekonomiska skäl inte kan använda sig av ”energivapnet” fullt ut och stänga av gasen helt till stora importörer som Tyskland och Italien.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men dessa bedömare tänker fel, enligt Niklas Rossbach, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

– Man tänker att den ekonomiska logiken ska övertrumfa politiska överväganden. Och Ryssland har också varit jätteskickligt på att anpassa sig till marknadens krav – till en viss punkt. Men vi ser att när det väl kommer till kritan är Putin fullt beredd att låta regimens överlevnad gå före ekonomiska överväganden och ryska företags ekonomiska intressen. Där maktens intressen tar vid upphör den ekonomiska logiken att gälla, säger han och fortsätter:

Niklas Rossbach.

– Ju sämre kriget går för Ryssland, och ju längre det drar ut på tiden, desto större är sannolikheten att Putin skär av gasleveranserna till EU helt och hållet.

Putins regim har nämligen inte råd att förlora kriget eftersom den då riskerar att förlora makten, menar Rossbach.

– EU måste på allvar förbereda sig på en fullständig avstängning senare under året. Man måste hitta konkreta lösningar för att kunna värma upp hus och laga mat under den vinter som kommer.

Men går det att ersätta den ryska gasen på kort sikt?
– Det är svårt. I teorin går det att importera tillräckligt mycket gas – så kallad LNG-gas – med tankers till Europa. Man har också kapacitet att ta emot de så kallade LNG-fartygen – framför allt i Spanien. Men Spanien ligger på ”fel ställe”. Det finns inte tillräckligt med gasledningar för att föra in gasen till Centraleuropa och storimportören Tyskland. LNG-hamnar finns också i Baltikum och Polen, men dessa länder har själva stora behov av gasen.

Och problemet är inte bara att infrastrukturen är otillräcklig.

ANNONS

– LNG-gas är normalt sett dyrare än gas från gasledningar eftersom den är mer komplicerad att transportera och kräver särskilda hamnar och anläggningar. Och om Europa ska köpa stora mängder LNG-gas måste man dessutom konkurrera med ekonomierna i Asien – som brukar köpa LNG-gasen – vilket betyder att priset kommer att sticka iväg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS