Efter flera års förhandlingar, som närmast har liknat ett dödläge, har EU:s medlemsländer slutligen enats om en gemensam migrationspolitik.
EU:s medlemsländer överens om migrationspakt
Det har gått tre år sedan inrikeskommissionären Ylva Johansson lade fram förslaget om en stor asyl- och migrationspakt i EU, för att bland annat slå fast vilka länder i unionen som ska ansvara för asylsökande samt hur man ska dela på uppgiften.
Mycket stor oenighet har präglat förhandlingarna – men i dag lyckades länderna äntligen enas. Flera länder gjort motstånd in i det sista. Det rapporterar både SR och SVT.
Beslutet är historiskt bland annat eftersom EU-länderna har så starka och skilda ståndpunkter när det gäller migrationsfrågan, enligt SVT:s Europakorrespondent David Boati:
Alla detaljerna kring den nya kompromissen är ännu inte till fullo presenterade men den innebär att asyl- och migrationshantering även framöver i första hand ska ske i det EU-land dit de nyanlända först kommer. Alla länder har också förbundit sig till att hjälpa till vid utmanande situationer, antingen med omfördelning eller personal eller utrustning eller ekonomiskt stöd.