Den snabbt ökande efterfrågan på elektricitet sätter Europas åldrande elnät under hård press. Företag rapporterar om långa väntetider för nätanslutning, vilket kräver omedelbara åtgärder och investeringar.
Energikris hotar Europa – får vänta i åratal på anslutning


Europeiska företag står inför betydande utmaningar när det gäller att ansluta sig till de överbelastade elnäten – med väntetider på flera år, uppger CNBC.
Situationen förvärras av en kraftigt ökad efterfrågan på elektricitet, bland annat drivet av framväxten av ny teknik som artificiell intelligens.
Missa inte: 900 000 svenskar får dyrare elnät. Realtid
Situationen påverkar också den gröna omställningen. Enligt International Energy Agency (IEA) har minst 1 500 gigawatt av globala projekt för ren energi stoppats eller försenats på grund av bristande nätanslutningar.
För att länder ska kunna nå sina gröna mål behövs investeringar på motsvarande 8 biljoner kronor i elnäten.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Långa väntetider
Datacenter kräver också stora mängder energi för att driva sina servrar och är en av de främsta orsakerna till den ökade konkurrensen om nätanslutningar.
Diego Hernandez Diaz, partner på rådgivningsföretaget McKinsey, uppger att kunder har rapporterat om väntetider på upp till åtta år för att kopplas till elnätet.
Energihanteringsföretaget Schneider Electric varnade i januari för en förestående energikris i Europa, med väntetider på tre till fem år för nätanslutningar i energikrävande regioner.

Kritisk sårbarhet upptäckt i Europas elnät – riskerar att slås ut
Forskare har upptäckt en säkerhetsrisk i Europas elnät. Systemet, som används för att styra strömförsörjningen, är sårbart för attacker.
Steven Carlini, företagets chef för AI och datacenter, beskriver situationen som en kapplöpning där företag försöker implementera så mycket kapacitet som möjligt – men begränsas av tillgängligheten av grafikkort (GPU:er), el och tillstånd.
Han noterar att antalet ansökningar om nätanslutning i vissa länder har ökat från en eller två per år till runt tusen om året.
Läs även: Här planeras grön el för 700 000 hushåll – dygnet runt. Realtid
Senaste nytt
Små kärnkraftverk
För att hantera dessa utmaningar utvecklar datacenteroperatörer egna ekosystem för reservkraft.
Bland annat undersöks om de kan producera sin egen el med hjälp av små modulära kärnkraftsreaktorer.
Batterilagring och så kallad strategisk laddning blir också allt viktigare för att tillfälligt lagra energi och ge extra backup.

Sveriges elnät var det bästa i världen: Vad hände?
Sverige har gått från topplacering i världen vad gäller pålitligt, rent och billigt elnät till strykklass. Vad har egentligen hänt på 30 år?
Trots den ökande efterfrågan på el från nya och växande industrier ligger Europas totala elförbrukning efter resten av världen.
Höga elpriser och driftskostnader hämmar den övergripande efterfrågan i regionen, vilket leder till en mer fragmenterad marknad.
IEA förutspår en global efterfrågetillväxt på 3,9 procent för 2025–2027, men prognoserna för Europa är mer blygsamma, med en ökning på endast 1 procent under 2024.
Missa inte: USA kan få inflytande över Europas energiförsörjning. Realtid
ANNONS

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.

Journalist med fokus på näringsliv, ekonomi och internationella marknader.