Realtid

"Do the right thing" – svenska skobolagets framgångsrecept

Do the right thing – Icebugs framgångsrecept för hållbarhet
Icebugs två VD:ar Tom Nilsson och David Ekelund. (Foto: Icebug)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 12 nov. 2024Publicerad: 12 nov. 2024

Med rötterna djupt förankrade i Norden och en ambition att förändra världen står Icebug ut som en föregångare inom hållbar skotillverkning. På fredag kan bolaget ta hem regionpris i EY Entrepreneur of the Year.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under ledning av Tom Nilsson och David Ekelund har Icebug bevisat att det går att kombinera innovation, hållbarhet och design utan att kompromissa med sina värderingar.

”I våra ägardirektiv står det: ’Do the right thing – even when it hurts Icebug’. Vi ska agera utifrån vår moral även när vi är på jobbet”, säger Icebugs COO Tom Nilsson, som även delar vd-posten med Ekelund, till Realtid.

Under pandemin avstod Icebug från att flyga hem sina varor, vilket kostade bolaget mellan 30 och 50 miljoner kronor.

”Det var dyrt, men rätt i det långa loppet eftersom flygfrakt hade varit katastrofalt för vårt avtryck”, säger Nilsson.

Hellre natur än shoppinggata

Förra året tilldelades Icebug årets hållbarhetspris från Partille Kommun. Så sent som på måndagen fick skobolaget ta emot utmärkelsen Encouragement for Action 2024, som delas ut av Stockholm Fashion District för att främja hållbar utveckling inom modeindustrin.

Icebug har tagit flera konkreta steg för att minska sin miljöpåverkan på miljön. Bolaget blev nyligen först i världen med att FSC-certifiera en hel skokollektion och arbetar aktivt för att minska oljeberoendet i sina produkter.

Förutom produktutveckling fokuserar Icebug även på hur skorna används. Kunderna uppmanas att använda bolagets produkter längre tid – samt att hellre utforska naturen än shoppinggatan.

ANNONS

”Att inspirera till mindre och smartare konsumtion och mer hållbara livsstilar kan göra verklig skillnad”, säger Nilsson.

ANNONS

Inner Development Goals

Nilsson och Ekelund är även övertygade om vikten av en stark företagskultur.

Genom att arbeta med Inner Development Goals har Icebug stärkt teamets förmåga att hantera komplexa frågor som klimatkrisen och omställningen.

”Det här arbetet har också gynnat oss som företag eftersom vi tränat på att prata med varandra och testa nya idéer och perspektiv”, säger Nilsson.

Regionfinalerna i årets upplaga

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]