Regeringen ger Riksgäldskontoret i uppdrag att ställa ut kreditgarantier om sammanlagt högst 250 000 000 000 kronor för kreditfaciliteter till elproducenter knutna till elderivatmarknaden i Nasdaq Clearing AB som bedöms kunna få problem med att hantera marginalsäkerhetskrav.
Detta gäller om de statliga kreditgarantierna för elproducenter
Uppdaterad: 06 sep. 2022Publicerad: 06 sep. 2022
ANNONS
ANNONS
Detta är vad som gäller för att ett elbolag ska få ta del av programmet, enligt ett pressmeddelande från Riksgälden.
- Garanterade kreditfaciliteter får endast användas till att hantera marginalsäkerhetskrav som ställs på elproducenterna.
- En kreditgaranti får inte ges om marginalsäkerhetskraven bedöms härröra från spekulation.
- En kreditgaranti får bara beviljas om annan liknande kreditfacilitet inte bedöms vara praktiskt möjlig, till exempel i fråga om belopp eller med beaktande av tid.
- En kreditgaranti får inte vid någon tidpunkt avse ett belopp som motsvarar mer än 80 procent av kreditfaciliteten. Villkoren för en kreditgaranti ska utformas så att garantitagaren och Riksgäldskontoret bär förluster proportionellt och på samma sätt.
- För att få en garanterad kreditfacilitet måste elproducenten åta sig att inte besluta om nya bonusar eller annan form av rörlig ersättning som inte kan jämställas med normalt löneuttag till ledande befattningshavare i elproducenten eller vinstutdelning under lånets löptid. Riksgäldskontorets åtagande mot kreditinstituten berörs inte.
- Garantigäldenären får inte vara ett företag i svårigheter i den mening som avses i Europeiska kommissionens meddelande om gemenskapens riktlinjer för statligt stöd till undsättning om omstrukturering av företag i svårigheter (2004/C 244/02).
- Kreditgarantier får avse nya kreditfaciliteter som beviljas t.o.m. den 31 mars 2023.
- Riksgäldskontoret får förlänga perioden med högst sex månader. Kreditgarantier som avser nya kreditfaciliteter till en elproducent som inte har sin huvudsakliga verksamhet eller sitt säte i Sverige får endast beviljas tills ett motsvarande likviditetsstöd har inrättats i de stater där den har sin huvudsakliga verksamhet eller sitt säte, dock som längst till den 20 september 2022 om inte elproducenten är av väsentlig betydelse för den svenska elproduktionen.
- Den totala löptiden för en kreditgaranti inklusive eventuella förlängningar får inte överstiga tre år. Riksgäldskontoret har rätt att besluta om förlängningar till och med den 31 december 2023. Löp-tiden för en kreditgaranti som avser kreditfaciliteter till en elproducent som inte har sin huvudsakliga verksamhet eller sitt säte i Sverige får vara högst sex månader, om inte elproducenten är av väsentlig betydelse för den svenska elproduktionen.
- Garantitagaren ska betala en avgift för kreditgarantin som bestäms av Riksgäldskontoret.
- Avgiften ska vara marknadsmässig. Den ska bestämmas med beaktande av punkt 3.1 och 3.4 i kommissionens tillkännagivande om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på statligt stöd i form av garantier (2008/C 155/02).
- Avgiftsnivån ska ses över och vid behov justeras minst en gång per år.
- Riksgäldskontoret ska även i övrigt beakta relevanta delar av kommissionens tillkännagivande om tillämpningen av artiklarna 87 och 88 i EG-fördraget på statligt stöd i form av garantier (2008/C 155/02).
- Riksgäldskontoret får besluta om närmare villkor för utställande av garantier.
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS
Senaste nytt
ANNONS