Kreml stoppar gasleveranserna till Finland. Tidigare har exporten till Polen och Bulgarien stängts av. Men större importörer kommer inte drabbas på samma sätt. ”Det skulle bli för kostsamt för Ryssland att sluta exportera till länder som Tyskland”, säger Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader på SEB.
Därför stryper inte Ryssland gasen till Tyskland
Nu har Ryssland stängt av gasen till Finland, Polen och Bulgarien efter att dessa länder vägrat betala för gasen i rubel, vilket ryska, statsägda energijätten Gazprom krävt.
Gazprom har tidigare sagt att samma öde kommer att drabba alla ”fientliga” länder som vägrar betala för leveranserna med den ryska valutan.
Men att Ryssland helt skulle skära av gasleveranser till större importörer som vägrar rätta sig efter Kremls dekret, tror inte Per Hammarlund, chefsstrateg för tillväxtmarknader på SEB.
– Min bedömning är att Ryssland skär av gasen till länder som inte betyder så mycket för landets intäkter. De kommer inte att behandla större importörer på samma sätt. Det skulle bli alltför kostsamt för Ryssland att sluta exportera till exempelvis Tyskland.
Finland är en förhållandevis liten importör även om landet saknar egna reserver. Naturgasens andel av all energianvändning i Finland – med endast 5,6 miljoner invånare – är cirka 5 procent.
Tyskland – med hela 84 miljoner invånare – hämtade förra året 55 procent av den importerade gasen från Ryssland.
Vad gäller Finland har landet satt igång arbetet med att hitta alternativ till den ryska gasen. Finländska statliga gasbolaget Gasum kommer att täcka upp med leveranser via gasledningen Balticconnector, skriver Ny Teknik.
Men Balticconnectors kapacitet har begränsningar och enligt tidningen har finländska Gasgrid Finland beslutat att hyra en flytande gasterminal från amerikanska Excelerate Energy som ska möjliggöra att Finland tar emot flytande gas från fartyg.
Ny Teknik skriver att de hamnanläggningar som terminalen kräver byggs vid både Finlands och Estlands kuster.