Realtid

Därför fortsätter bankerna låna ut pengar till fossilbranschen

Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.
Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 01 feb. 2021Publicerad: 01 feb. 2021

Bankerna lånar ut hundratals miljarder kronor till den fossilbransch som samma bankers fondbolag ratar. Bakom det som kan uppfattas som hyckleri ligger finansiella hänsyn och brist på insyn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Handelsbankens fonder väljer bort fossila bränslen. Och så sent som i januari meddelande Swedbanks fondbolag Robur att man slutar att investera i producenter av olja och gas.

– Vi vill bidra till en mer hållbar utveckling i samhället genom att skifta våra investeringar mot hållbara alternativ och på så sätt påverka andra att göra detsamma”, förklarade Swedbank Robur i en skriftlig kommentar.

Men det bankerna gör på kreditsidan rimmar mycket illa med såväl bankernas, som deras fondbolags, externa kommunikation.

En rykande färsk rapport från Fair Finance Guide* och BankTrack visar att SEB, Nordea, Swedbank och Danske Bank fortsätter att låna ut flera hundra miljarder kronor till fossil verksamhet.

I flera fall handlar det dessutom om mycket kontroversiella projekt, som utveckling av ny kolkraft, oljeborrning i Arktis eller utvinning av oljesand och fracking.

– Det är ett pärlband av aktörer som går ur sina aktieinvesteringar i fossila bolag. Men lånen har tuffat på. Och det intressanta är att kreditbeloppen ligger på ungefär samma nivå årligen – cirka 100 miljarder kronor, säger Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide.

Det finns ett antal uppenbara förklaringar till att bankerna fortsätter att låna ut till fossilbranschen.

Den första stavas brist på insyn. Krediter är en insynsskyddad verksamhet och skyddas av banksekretessen.

ANNONS

Någon sekretess gäller samtidigt inte för fondernas aktieinvesteringar.

– Det som framför allt driver finansaktörer att vidta åtgärder är granskningar. Vi ser att det händer en del när vi kan visa för bankernas kunder och pensionssparare vad deras pengar sysslar med.

En annan förklaring är att de finansiella konsekvenserna av att utesluta fossila bolag ur fonder respektive att sluta ge krediter åt dem, skiljer sig åt.

– Det är väldigt rationellt att göra sig av med investeringar i fossil-relaterade aktier. En stor del av de här bolagens värde ligger i deras fossila tillgångar som fortfarande ligger i marken. Och om de inte får tas upp – av klimathänsyn – kommer bolagens värden att sjunka dramatiskt. Det är något som de senaste åren har börjat prisas in i aktiekurserna.

Att sluta ge krediter till bolag i den fossila sektorn leder samtidigt till direkta inkomstbortfall.

– De förlorar ränteintäkter på några tiotals miljoner kronor per kund om de inte lånar ut de här miljarderna. Sedan räknar bankerna helt krasst på hur lång löptid lånet har. Om lånet är på fem år konstaterar man att bolaget inte kommer att gå under de närmaste fem åren. De fossila bolagen har väldigt bra kassaflöden.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]