Realtid

Copperstone Viscaria får miljötillstånd till gruvverksamhet 

Realtid.se
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt har beslutat att bifalla Copperstone Viscaria ansökan om tillstånd till gruvverksamhet vid den sedan tidigare nedlagda Viscariagruvan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillståndet omfattar brytning av maximalt 3,6 miljoner ton malm per år och förenas med villkor om bland annat utsläpp till vatten och luft, artskydd, Natura 2000 och skyddsåtgärder för rennäringen. Det framgår av ett pressmeddelande.

Bland ägarna finns Thomas von Koch, grundare och tidigare vd i riskapitalbolaget EQT och finansmannen Håkan Roos.

Jörgen Olsson som tidigare var vd för kredithanteringsbolaget Hoist Finance är nu vd för Copperstone

Domstolen anser att verksamheten kan tillåtas i enlighet med det justerade yrkande som Copperstone Viscaria AB presenterade kort innan huvudförhandlingen. Justeringen innebar att ett planerat dagbrott i stället bryts under jord, vilket bedöms vara en fördel ur miljöhänseende.

Tillståndet är förenat med villkor om bland annat begränsningsvärden för utsläpp till vatten och luft, bullernivåer, tillåtna tider för sprängningar, dammsäkerhet och system för varning till allmänheten i händelse av olycka. Tillståndet är också förenat med villkor om stängning av verksamheten vid samlad flytt av renar och kompensationsåtgärder. Delar av tillståndet får tas i anspråk även om domen överklagas.

– Målet har varit omfattande och handläggningen har in i det sista präglats av många justeringar från såväl sökande som motparter, vilket förstås inneburit särskilda utmaningar, säger rådmannen Emma Granberg, som har ansvarat för målet.

Målet krävde att många inkallade experter och sakkunniga fick redovisa sina slutsatser och besvara omfattande frågor och synpunkter. Både det ansökande bolaget och länsstyrelsen gjorde ett hästjobb under förhandlingen. Det gäller även för Laevas och Gabna samebyar, som var på plats under hela huvudförhandlingen för att bevaka rennäringsintressen. Därtill har ett stort antal övriga aktörer, som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Kiruna kommun, Sametinget, SGU, LKAB, Trafikverket med flera kommit med synpunkter under målets handläggning. Samråd har också, i enlighet med Esbokonventionen, hållits med Finland. Efter förhandlingen har domstolen under drygt två månader arbetat med överläggningar och att utforma domen, som är på drygt 300 sidor.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS