Realtid

Coop och Stendörren i tvist om "evighetskemikalier" i Mälaren

Coop och Stendörren i tvist om "evighetskemikalier" i Mälaren
Mälarens vattenresurser hotas av PFAS-kemikalierna som Coop har använt i sin verksamhet. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 06 nov. 2024Publicerad: 06 nov. 2024

PFAS-föroreningar hotar dricksvattenresurser för 1,7 miljoner människor. Coop och fastighetsägaren Stendörren pekar finger åt varandra: ”Förutsätter att den tidigare hyresgästen följer lagen.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

En miljöskandal kopplad till PFAS-föroreningar har blossat upp i Upplands-Bro, där industrifastigheten Nygård 2:14 står i centrum.

Efter att Coop lämnat lokalerna, som de hyrt i decennier, har en juridisk strid inletts mellan livsmedelskedjan, fastighetsägaren Stendörren (börskurs Stendörren Fastigheter) och Upplands-Bro kommun.

Läs mer: Många dricksvattenkällor förorenade av PFAS. News55

Samtidigt fortsätter PFAS-ämnen att läcka ut i närliggande områden och hota Mälarens vattenresurser, vilket förser 1,7 miljoner människor med dricksvatten. Alla parter pekar nu finger åt varandra i ansvarsfrågan, skriver Fastighetsnytt.

Brandsläckningsskum

PFAS, så kallade ”evighetskemikalier”, har använts i brandsläckningsskum på platsen där industrifastigheten Nygård 2:14 står sedan 1960-talet. Enligt Fastighetsnytt har höga PFAS-värden påvisats i mark och närliggande vatten, vilket kräver dyrbara saneringsinsatser​.

Stendörrens förvaltningschef Anders Nilsson understryker att ansvaret bör ligga på Coop, som har använt kemikalierna i sin verksamhet.

Missa inte: Coop: Chefskarusellen snurrar vidare. Dagens PS

ANNONS

”Vi förutsätter att den tidigare hyresgästen följer både lag och myndigheternas krav”, säger han till Fastighetsnytt och pekar på att regelverket tydligt lägger ansvaret på verksamhetsutövaren​.

ANNONS

Svag lagstiftning

Kommunen har utfärdat förelägganden som Coop har överklagat. Livsmedelskedjan har åtagit sig att sanera marken nära lagret, samtidigt som man hävdar att föroreningarna i ytvatten kan ha sitt ursprung i andra, uppströms källor.

Detta ifrågasätts av miljöinspektörer i Upplands-Bro, som kräver mer bevis och platsspecifika riktvärden​.

Henrik Johansson, affärsutvecklingschef på BST Group och en av Sveriges ledande experter på PFAS, varnade för ett år sedan för riskerna med osanerade brandsläckningssystem inom industrin.

”Vid en aktivering av systemet kan tusentals liter PFAS-kontaminerat vatten spridas i lokalerna”, säger Johansson och påpekar att svag lagstiftning och bristande tillsyn försvårar saneringsprocessen​.

Läs mer: Miljardförluster och ledningsavhopp – vad händer med Coop? Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS