Realtid

Börsen positiv till ny president: ”Avregleringar väntar på finansmarknaden”

 Yoon Seok-yeol, Sydkorea
Den nyvalde presidenten Yoon Seok-yeol förväntas bland annat skrota kapitalskatten på försäljning av aktier och införa åtgärder för bättre transparens, vilket ska gynna småsparare på institutionella investerares bekostnad. Foto: TT
Anders Frick
Uppdaterad: 15 mars 2022Publicerad: 15 mars 2022

Högerpopulisten Yoon Seok-yeol valdes nyligen till Sydkoreas nya president, vilket fick den sydkoreanska börsen att ta glädjeskutt. Nu väntar nämligen avregleringar på finansmarknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Könsdiskriminering existerar inte i Sydkorea. Det var ett av de påståenden som Yoon Seok-yeol förde fram inför det sydkoreanska presidentvalet för några dagar sedan. Han fick dock till slut 48,56 procent av rösterna, vilket kan jämföras med 47,83 procent för konkurrenten Lee Jae-myung.

– Sydkoreas index KOSPI steg efter valdagen med drygt 2 procent, vilket var mer än någon dag på över tre månader. Marknaden verkar ha förtroende för Yoon och de reformer han väntas genomföra, främst då avregleringar på finansmarknaden, säger Jojje Olsson, frilansjournalist i Asien, till Realtid.

Den nyvalde presidenten förväntas bland annat skrota kapitalskatten på försäljning av aktier och införa åtgärder för bättre transparens, vilket ska gynna småsparare på institutionella investerares bekostnad.

I sin egen blogg ger Jojje Olsson fler detaljer om Sydkoreas exportberoende ekonomi. Under 2020 exporterade Sydkorea nästan dubbelt så mycket till Kina som till tvåan USA, och trots en befolkning på 52 miljoner invånare är Sydkoreas ekonomi större än exempelvis Rysslands, med sina 144 miljoner invånare.

– Den koreanska ekonomin har varit stark under pandemin, med en tillväxt på fyra procent i fjol. Utsikterna fortsätter på kort sikt att vara goda med en tillväxtprognos på tre procent i år. Detta beror till stor del på landets stora exportindustri, särskilt högteknologi i form av produkter och komponenter från företag som Samsung och LG, säger Jojje Olsson.

Han säger samtidigt att det på medellång sikt finns flera problem att lösa:

– De demografiska utsikterna är dystra, med en åldrande befolkning och envist låga födelsetal. Bostadspriserna i framför allt Seoul har skenat, som i sin tur bidrar till de låga födelsetalen. Det finns ingen ”quick fix” i dessa frågor, och risken är att Yoon under sina fem år som president i stort kommer ignorera de långsiktiga bekymren. Det kan på sikt föra med sig en ekonomisk stagnation likt Japans så kallade förlorade årtionden, säger Jojje Olsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS