Världens länder misslyckades att nå en överenskommelse om att begränsa plastföroreningar under FN-stödda förhandlingar i Sydkorea. Främst två länder satte stopp för nya stramare regler.
Besvikelse efter möte om plastskräp: "Nådde inte målet"
Mest läst i kategorin
Trots att närmare 200 länder deltog i samtalen om att begränsa produktionen av plast och farliga kemikalier, kunde något bindande avtal inte nås. Detta eftersom förslagen fick hårt motstånd av oljeproducerande nationer som Saudiarabien och Ryssland, uppger Bloomberg.
Den globala produktionen av plast förväntas öka med 60 procent till år 2040, enligt OECD – och den årliga volymen kan då nå 736 miljoner ton.
Missa inte: Appen skulle hjälpa miljön – får kritik. Realtid
Forskning visar att mikroplaster ansamlas i marina ekosystem och i människokroppen, med potentiellt allvarliga hälsoeffekter.
Mindre än tio procent återvinns
Juliet Kabera från Rwanda Environment Authority, och en av förhandlingsledarna, framhåller vikten av att agera.
”Den globala plastkrisen kräver omedelbar handling”, säger hon.
Läs även: Ö av plast i Stilla havet – myt större än Texas. Dagens PS
Stödet för skärpta regler växer, med många utvecklingsländer, miljöorganisationer och globala företag som L’Oréal och Starbucks som förespråkare för att fasa ut engångsplast och skadliga kemikalier.
Trots detta argumenterade oljeproducerande länder för att fokus borde ligga på att förbättra återvinning och sophantering. I dag återvinns mindre än tio procent av världens plast, enligt FN.
Globalt motstånd
Saudiarabien betonade att plastproduktionen inte i sig utgör ett problem, utan att det handlar om bättre hantering av avfall. Samtidigt skickade olje- och kemiindustrin över 200 lobbyister till mötet, vilket översteg antalet delegater från värdlandet Sydkorea.
Panamas klimatrepresentant Juan Carlos Monterrey Gomez uttryckte sin frustration: ”Vi nådde inte målet om ett bindande avtal, men små steg framåt togs.”
Förhandlingarna väntas återupptas nästa år. Men det globala motståndet från ekonomiska intressen visar hur svårt det är att nå enighet i denna avgörande fråga för klimatet och vår gemensamma framtid, konstaterar Bloomberg.
Läs även: Mikroplast i penisar, testiklar och sperma. News55