Realtid

"Beslut har hastats fram" – miljarder till misslyckade ”gröna” projekt 

Christian Sandström, biträdande professor vid handelshögskolan i Jönköping.
"Politikernas förväntningar har varit skyhöga, vilket lett till att man satsat miljarder i riskabla projekt. Tyvärr har flera varken gett positiva effekter för Sveriges ekonomi eller för miljön", säger Christian Sandström, biträdande professor vid handelshögskolan i Jönköping.
Realtid.se
Uppdaterad: 14 dec. 2022Publicerad: 14 dec. 2022

Miljarder av skattepengar har investerats i projekt med syfte att främja hållbar utveckling. Men enligt Leif Östlings Kommissionen för skattenytta har besluten har varit ogenomtänkta, insynen begränsad och kontrollerna svaga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Stora investeringar, uppskruvade förväntningar, invigningar av pilotanläggningar och grandiosa ord om teknikutveckling, gröna jobb och nya exportnäringar har i nästa skede bytts mot missnöjda konsumenter, uppstädning, nerskrivningar, förluster och i vissa fall utdragna korruptionshärvor.”

Så skriver forskaren Christian Sandström, biträdande professor vid Jönköpings handelshögskola, i färska rapporten ”Skattenytta för miljösatsningar?”

Han presenterar tre så kallade ”gröna bubblor” som har kostat miljarder – utan att ge synbar nytta.

– Politikernas förväntningar har varit skyhöga, vilket lett till att man satsat miljarder i riskabla projekt. Tyvärr har flera varken gett positiva effekter för Sveriges ekonomi eller för miljön, säger Christian Sandström i en skriftlig kommentar.

Bland de gröna bubblorna pekar han bland annat ut etanolbilsmarknaden där starkt subventionerad etanol lyfte ett projekt med begränsad miljönytta byggd på en undermålig teknik. En satsning som till slut kollapsade.

En annat misslyckande rör etanolproduktion från cellulosa där miljarder investerades in i det kommunala bolaget Sekab trots att tekniken inte fungerade.

Den tredje bubblan handlar om biogas från skogsråvaror där offentliga finansiärer öste pengar över det företaget Gobigas som också havererade.

Christian Sandström beskriver fler faktorer som lett fram till felsatsningarna.

ANNONS
  • Politiker vill snabbt nå förändring och beslut hastas fram.
  • Makthavarna vill satsa på en viss typ av teknik.
  • Hos myndigheterna finns stora summor att ansöka om i bidrag och stöd.
  • En kultur växer fram kring ”grönt”, och kritiker får svårt att höras.
  • Det råder brist på insyn och kontroll i projekt som fått skattepengar.
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]