Intresset för solceller är stort i Sverige, men alla med anläggningar på över 500 kW måste betala energiskatt på egenanvänd solel – något som Anna Werner, vd Svensk Solenergi, tycker är befängt.
”Befängt att man ska betala skatt på något som man själv producerar”
Mest läst i kategorin
Det är lönsamt med solceller. Enligt en professor i energipolitik återbetalar sig investeringen i en solcellsanläggning nu på mindre än två år, något som har fått 17 procent av Sveriges husägare att vilja installera solpaneler under kommande år.
– Solenergi är världens snabbast växande energislag. Vi är på 2 TWh nu i Sverige och om vi ökar det med 50 procent så blir det alltså 3 TWh nästa år, säger Anna Werner, vd Svensk Solenergi, till Realtid-TV.
Ett moln på himlen är dock den energiskatt som solanläggningsägare betalar för den el som förbrukas, både egenproducerad och köpt, på anläggningar som är större än 500 kW. Trots att gränsen under 2021 höjdes från 255 kW så är 500 kW fortfarande för lite, menar Anna Werner.
– Det är en väldigt dålig regel som inte finns i så många andra länder, och den måste bort. Det är helt befängt att man ska betala skatt på någonting som man själv producerar och använder, säger hon.
För egenanvändning av el från solcellsanläggningar som understiger 500 kW får dock innehavaren göra skatteavdrag, vilket innebär att energiskatten på den elen uppgår till 0 öre/kWh.
Vad finns det då för ljuspunkter på solenergifronten?
– Väldigt många. Vi har nya domar vad det gäller stora solparker i Skåne, två stycken, där mark- och miljödomstolen väldigt tydligt säger att solkraft är ett väsentligt samhällsintresse. Det har vi kämpat länge för att få svart på vitt, säger Anna Werner till Realtid-TV.