Banker och kapitalförvaltare fortsätter att kanalisera tiotals miljarder dollar till företag vars verksamhet direkt hotar framtiden för tropiska regnskogar, visar en ny rapport av Forests and Finance Coalition.
Banker fortsätter att finansiera avskogning
Mest läst i kategorin
Finansieringen fortsätter trots internationella åtaganden som Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF), som syftar till att stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald till år 2030, rapporterar Bloomberg.
Missa inte: Klimatkatastrofer pressar USA:s ansträngda ekonomi
Sedan Parisavtalet slöts 2015 har närmare 400 miljarder dollar finansierat företag vars produktion kopplas till förstörelsen av kritiska skogsområden.
Mellan januari 2023 och juni 2024 allokerade finansbranschen minst 77 miljarder dollar till den typen av kunder, uppger miljöorganisationen Rainforest Action Network (RAN).
Farligt höga nivåer
Brasilianska banker som Banco do Brasil, Banco Bradesco och Itau Unibanco toppar listan över långivare, men även europeiska banker som Santander och BNP Paribas har visat sig vara betydande finansiärer.
”I flera år har vi sett att bankerna i allt högre grad engagerar sig i olika hållbarhetsinitiativ, men vi ser ingen som helst påverkan på finansieringen till de företag som är involverade i avskogning”, säger Tom Picken, RAN:s skogs- och finansdirektör.
”Vi ser att mer pengar går in i sektorn, och den tropiska avskogningen fortsätter på farligt höga nivåer.”
Missa inte: EU:s tuffa tag mot avskogning – nordiska bolag kan uteslutas. Realtid
Även svenska banker påverkar avskogningen i Amazonas, enligt en tidigare rapport från Naturskyddsföreningen.
2021 visade rapporten Forests on Fire att de sju största bankerna i Sverige har finansiella kopplingar till 27 av de 61 företag som bedöms ha stor risk att bidra till skövling av regnskogar, skrev Dagens Nyheter.
”Falskt narrativ om hållbarhet”
Många av bankerna uppger dock själva att de har höga krav på miljöansvar och följer strikta regler. Mer än hälften av de 30 banker som RAN har granskat medverkar i olika hållbarhetsinitiativ – ändå finns det inga bevis på minskade finansiella flöden till aktiviteter som orsakar tropisk avskogning.
Det innebär att gapet mellan åtaganden och åtgärder växer, vilket ”upprätthåller ett falskt narrativ om hållbarhet”, enligt Picken.
Många av bankernas och investerarnas riktlinjer kring avskogning är inte systematiskt implementerade och det saknas ansvarsutkrävande när de inte följs. RAN efterlyser därför strängare reglering inom finanssektorn.
Läs vidare: Oljebolag vädjar till Trump: Slakta inte Bidens klimatpaket. Realtid