Majoriteten i Stockholms stadshus har beslutat att säga upp avtalet med staten om Bromma flygplats.
Avtalet med Bromma flygplats sägs upp i förtid
Flygplatsen ska vara avvecklad och marken återställd senast 2038, det meddelar Karin Wanngård (S) under en pressträff i stadshuset under onsdagen. Det rapporterar Mitti
Nu påbörjas arbetet med att ta fram en plan för den nya bebyggelse som är tänkt ska växa fram i området.
Swedavia gjorde 2020 bedömningen att det inte längre finns ett affärsmässigt underlag att driva Bromma flygplats vidare.
Sittande regering gick trots Swedavias konsekvensanalys ut med budskapet för ett år sedan att flygplatsen ska vara kvar.
Moderaternas gruppledare i Stadshuset, Christofer Fjellner, beskriver dagens utspel som en ”ickenyhet”.
– Det framstår ju som amatörernas julafton. Det är provocerande att ägna tid och resurser åt det här i stället för att ta itu med det som är viktigt på riktigt och bygga där man faktiskt kan bygga, säger han till DN.
Enligt Christofer Fjellner vidare är Bromma flygplats vara eller icke en vara en fråga för Stadshuset, utan enligt honom är det ett beslut för Swedavia.
Staden uppskattar att 22 500 bostäder kan byggas på flygplatsområdet och i dess närhet när flygverksamheten upphör. Förutom ett stort antal bostäder beräknas den nya stadsdelen innehålla andra funktioner som ytor för parker, idrott, handel, kultur, service, skolor samt förskolor och ett stort antal arbetsplatser. Ny infrastruktur och utbyggd kollektivtrafik till området behöver utredas och ska utgöra en integrerad del av stadsmiljön.
På sammanträdet i stadsbyggnadsnämnden den 22 februari föreslås startpromemoria för ”Program för stadsutveckling på Bromma flygplats” att godkännas.
Samma datum föreslås exploateringsnämnden godkänna ett utredningsbeslut som syftar till att undersöka möjligheterna till stadsutveckling på platsen.
Marken ägs av Stockholms stad. Swedavia som driver flygplatsen har ett arrendeavtal med staden som sträcker sig till och med 2038.