Realtid

Åtta av Sveriges hetaste greentechbolag klara för final i Startup 4 Climate

Jury Startup 4 Climate. Från vänster: Johan Lindehag (vd Ellevio), Johanna Mossberg (avdelningschef, Energimyndigheten), Jane Walerud (affärsängel), Lina Bertling Tjernberg (professor i elkraftnät, KTH), Stefan Krook (grundare GodEl och Kivra)
Jury Startup 4 Climate. Från vänster: Johan Lindehag (vd Ellevio), Johanna Mossberg (avdelningschef, Energimyndigheten), Jane Walerud (affärsängel), Lina Bertling Tjernberg (professor i elkraftnät, KTH), Stefan Krook (grundare GodEl och Kivra)
Realtid.se
Uppdaterad: 29 sep. 2023Publicerad: 29 sep. 2023

Startup 4 Climate har inför årets tävlingsupplaga lockat rekordmånga bidrag och ett oöverträffat intresse från allmänheten. Nu har juryn utsett sju av åtta finalister med tävlingsbidrag som omfattar allt från fossilfri cement, fusionsenergi och organiska batterier till AI för byggnader. Även klimatgaming får en chans när spelet Climatopia fick flest röster av 8200 personer i Folkets Röst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De åtta finalisterna går nu vidare till finalomgången den 15 november, där de ska presentera en pitch inför juryn. Här återfinns Johanna Mossberg från Energimyndigheten, affärsängeln Jane Walerud, professor Lina Bertling Tjernberg, Stefan Krook som grundat GodEl och Kivra, samt Johan Lindehag, vd för Ellevio.

Startup 4 Climate har instiftats i syfte att accelerera energiomställningen. De bästa idéerna med störst mätbar klimatnytta vinner. Startup 4 Climate grundades och drivs av Ellevio och GodEl och genomförs tillsammans med våra partners THINGS AB och We Don’t Have Time.

Årets finalister:

Myrspoven (Stockholm)
AI-optimisering av energianvändning i byggnader
Myrspoven siktar på att ta itu med utsläpp som kommer från energianvändning i byggnader. Med hjälp av deras AI-mjukvara kan Myrspoven optimera byggnaders energianvändning med målet att minska energibehovet.

Rivus (Alingsås)
Energilagring med organiska material för minskad miljöpåverkan
Rivus utvecklar batterier som inte kräver miljöskadliga metaller såsom litium och kobolt. I stället använder de molekyler från stenkol, ett vanligt organiskt material, vilket leder till minskad miljöpåverkan från gruvdrift, transporter och hantering av uttjänta produkter.

CemVision (Stockholm)
Effektiv, fossilfri process för cementproduktion
Cemvision har tagit sig an den energi- och utsläppsintensiva cementindustrin. Genom att ersätta jungfrulig kalksten med industriella restmaterial som innehåller tillräckliga halter av kalciumoxid, kan de framställa cement vid lägre temperaturer och med hjälp av mindre el än befintliga processer.

AirZyme Sweden (Stockholm)
Biokatalysatorer för snabbare och mer energieffektiv koldioxidinfångning
AirZyme har utvecklat en biokatalysator som accelererar hastigheten för att fånga in koldioxid, samtidigt som den kräver mindre energi än befintliga processer. Detta resulterar i en minskning av energianvändning, utsläpp, samt driftskostnader.

Cetasol (Göteborg)
AI-lösning för optimering av fartygsdrift
Cetasol har riktat in sig på hållbarhet inom marin fartygsdrift. Med hjälp av AI-teknik kan de ge vägledning i realtid exempelvis för ruttoptimering, vilket kan leda till en minskning av energiförbrukningen med 10-35%.

ANNONS

Novatron Fusion (Bromma)
Designkoncept för realiserandet av fusionskraft
Novatron Fusion Group har utvecklat ett designkoncept för att skynda på utvecklandet av fusionsenergi som en möjlig energikälla. Genom att bygga en prototypreaktor hoppas de kunna underlätta utbyggnaden av fusionsenergi och på så sätt lägga till en ren energikälla till den befintliga globala elmixen.

Novige (Täby)
Nyttjande av förnybar vågkraft runt om i världen
NoviOcean fokuserar på att utnyttja den befintliga vågkraften till havs. Genom var och en av sina vågkraftsenheter siktar de på att minska 500 ton fossila utsläpp från energiproduktion per år, samtidigt som de erbjuder en förnybar och i stort sett outnyttjad energikälla.

Vinnare av folkets röst
Terra (Umeå)
Datorspel för att lära barn hur man förvaltar planeten
Climatopia är ett datorspel designat för att engagera och utbilda den yngre generationen kring klimatförändringar. Genom spelet lär man sig hur man kan vara mer klimatvänlig genom användning av förnybar energi, beteendeförändringar etc.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]