Realtid

AP7: Kapitalägare - ta ansvar för omställningen för utsläppsbolag

Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

Kapitalägare har en viktig roll i att ställa krav på bolag som är djupt rotade i den fossila ekonomin för att tvinga fram förändringar. Detta bör vara fokus istället för att undvika bolagen helt som flera opinionsbildare menar. Det framför företrädare för AP7.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är Richard Gröttheim och Johan Florén, vd respektive chef för ESG och Kommunikation på AP7 som skrivit en debattartikel på DN Debatt.

För att utsläppsbolag ska kunna ställa om krävs det stöd från stora ägare. Därför menar Gröttheim och Florén att det är förödande om investerare helt håller sig borta från dessa bolag. De bolag med störst omställningsbehov skulle tömmas på investerare och det skulle inte finnas något inre förändringstryck kvar.

Från och med nästa år har AP7 ett nytt tydligare hållbarhetsmål som innebär att förväntningen ska ske på ett föredömligt sätt och främjandet av hållbar utveckling ska prioriteras.

— När det gäller klimatet är vår slutsats att vi inte bara ska fortsätta att vara investerade i omställningsbolag – vi behöver öka både innehaven och ägarstyrningen. Det kommer att vara högsta prioritering på vår hållbarhetsagenda flera år framåt i tiden.

För att göra klimatnytta utöver finansmarknadens normala funktion krävs det att större ansträngningar.

Gröttheim och Florén menar att rollen som ägare fortfarande är den bästa möjligheten man har att faktiskt göra skillnad som investerare så länge det handlar om investeringar i likvida tillgångar med marknadsmässiga avkastningskrav. Genom en kombination av dialog och påtryckningar kan man få bolagen att utveckla sina verksamheter.

IEA:s färdplan för att nå temperaturmålen kräver att företagen ställer om snabbt. Något som bara kan uppnås om investerare är tydliga i sina krav.

— Därför vill vi uppmana stora kapitalägare att inte lämna utsläppsbolagen utan att samarbeta för att bli en stark förändringskraft. Tillsammans kan vi få bolagen att ta fram trovärdiga omställningsplaner och bli bättre rustade för framtiden och därmed bättre investeringar. När politikerna enas om att göra nödvändiga policyreformer, ska våra bolag vara väl förberedda, avslutar Gröttheim och Florén.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]