Andra AP-fonden har investeringar på 15 miljarder kronor i kinesiska aktier och statsobligationer. Fonden gör bedömningen att investeringarna gör mer nytta där än om fonden skulle dra sig ur – trots stora risker på hållbarhetsområdet.
AP-fonden om investeringarna i Kina: ”Har positiv påverkan”
Mest läst i kategorin
Rysslands krig i Ukraina har fått investerare att tänka efter en extra gång också vad det gäller Kina. SEB:s vd Johan Torgeby har sagt i media att svenska företag vara beredda att ta ställning till affärer i Kina och Indien – även om SEB Investment Management formellt sett ännu inte har ändrat sin inställning.
Andra AP-fonden arbetar aktivt med hållbarhetsfrågor – något som fondens vd Eva Halvarsson ofta lyfter fram. Samtidigt har fonden stora investeringar i Kina: Totalt handlar det om ungefär 15 miljarder kronor, fördelade på kinesiska A-aktier och statsobligationer. Fonden har även investeringar i riskkapital, fastigheter och kinesiska aktier noterade i Hongkong.
Hur går det ihop? Realtid bad AP-fondens kommunikationschef Ulrika Danielson om en förklaring. Hon säger att Kinas snabba tillväxt de senaste decennierna har medfört att landets ekonomiska och finansiella fotavtryck är mycket stort och förklarar att Kina därmed har en väsentlig påverkan på de globala marknaderna och därigenom också på Andra AP-fondens portfölj.
– En direkt exponering mot den kinesiska marknaden ger därför en värdefull diversifiering, samtidigt som Kinas position i den globala ekonomin återspeglas bättre i fondens portfölj. Som en ansvarsfull och aktiv ägare på den kinesiska marknaden bedömer vi att vi kan vara med och påverka hållbarhetsfrågorna i positiv riktning, säger Ulrika Danielson till Realtid.
Fonden är väl medveten om risker med hållbarhet och övriga ESG-frågor som finns i Kina och andra länder.
– FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter ligger till grund för fondens arbete. Enligt dem ska vi i länder som ingår i portföljen arbeta för att minska risken att kränkningar mot mänskliga rättigheter sker. Såväl FN:s som vår utgångspunkt är att detta gör mer nytta för de potentiellt drabbade människorna än om vi i första hand skulle avinvestera, säger Ulrika Danielson.
I Kina för fonden dialog med svenska ambassaden i Peking, Utrikesdepartementet samt flera kinesiska bolag – både i egen regi och inom ramen för etikrådet tillsammans med andra internationella investerare.
– Fokus för de egna dialogerna just nu är bolag inom textil- och gruvsektorerna, där vi i vår interna process har identifierat en högre risk för kränkningar av mänskliga rättigheter. Vi röstar även på bolagsstämmor i ett antal av våra kinesiska bolag. Detta görs efter dialog med våra externa förvaltare som är väl insatta i de frågeställningar som bolagsstämmorna har att ta ställning till. Vi arbetar också aktivt med våra externa förvaltare i Kina för att säkerställa att hållbarhetsaspekter integreras i investeringsbesluten, säger hon.
Hittills är fondens bedömning att man tillsammans med andra internationella investerare har en positiv påverkan i och på Kina, framförallt genom kinesiska bolag. Det handlar alltså om att i första hand utnyttja inflytandet för att påverka till det bättre snarare än att avinvestera.
– Det är naturligtvis en utmaning, men så länge vi gör den bedömningen kommer vi att fortsätta vår process, helt i enlighet med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter, säger Ulrika Danielson.