Data och aktivt ägarstöd är nyckeln till att små- och medelstora företag ska lyckas med sin hållbarhetsomställning. Samtidigt saknar ofta små- och medelstora företag resurser och kännedom om framväxande fokusområden inom ESG-rapportering. Många av dessa bolag gynnas av stöd från aktiva ägare när det kommer till att kartlägga, samla in och hantera väsentlig ESG-data, vilket är allt viktigare för investerare, tillsynsmyndigheter och andra intressenter. Det skriver Ashim Paun, ansvarig för hållbara investeringar på Triton Partners.
Aktiv ägarstyrning och smart dataanvänding nyckeln till klimatneutralitet för mindre bolag
En tydlig väg till klimatneutralitet och att göra mätbara framsteg inom miljö-, bolagsstyrnings- och sociala frågor är inte längre valfritt. Det är en existentiell fråga. Detta skapar mer resursintensiva krav på små- och medelstora företag, men även möjligheter för de som är villiga att ligga i framkant – forskningen visar att framsteg inom ESG korrelerar med högre värderingar. Med ökad regulatorisk aktivitet på området riskerar också företag som saknar en tydlig plan för en hållbar omställning att hamna på bakfoten.
Som en private equity-investerare i norra Europa kommer vi på Triton ofta i kontakt med de stora mängder ESG-data som finns att hämta i många små- och medelstora företag. Det är ofta en fråga om att göra data tillgängligt effektivt för att låsa upp potentialen i företagens hållbarhetsresor. Private equity-ägare har resurserna för att stärka ESG-kompetensen hos små- och medelstora företag och är väl positionerade för tillhandahålla den expertis och de verktyg som krävs för att sätta konkreta ESG-mål och en transparent uppföljningsstruktur.
Hantering av leverantörskedjor har länge varit ett område där företag med välutvecklat hållbarhetsarbete ligger i framkant. Värdet av en ansvarsfull och hållbar leverantörskedja har inte minst visat sig under de senaste tolv månaderna. Samtidigt är just leverantörsledet en utmaning för bolag utan stora centrala funktioner. Innovation, så som spårbarhetsdokumentation för metaller, mineraler, naturprodukter, komponenter och till och med avfall – blir därför allt viktigare. Det är ett framväxande komplext område där portföljbolag kan gynnas av en aktiv ägares erfarenhet.
Vikten av en genuint hållbar verksamhet ökar i takt med högre regleringstakt och att förväntningar från både marknaden och investerare ökar. Det gäller även för private equity-bolagen, vars intressen att driva hållbarhet därför ligger helt i linje med deras portföljbolag.
Samtidigt skapar den aktiva ägarstil som definierar private equity en naturlig miljö för att bedriva ett effektivt arbete med ESG-frågor. I flera års tid har den globala private equity-industrin arbetat aktivt med portföljbolag för att säkerställa att robusta hållbarhetsprinciper leder till konkreta åtgärder, löpande bevakning och rapportering. Private equity-industrins väletablerade användande av data är därför en nyckeltillgång, som tillsammans med långa ägarhorisonter, möjligheten att påverka beslutsfattande och representation i styrelser skapar optimala förutsättningar för att driva en hållbar omställning.
Små- och medelstora företag har olika förutsättningar för att klara av omställningen till klimatneutralitet. Deras chanser att lyckas kommer bero på både operativa åtaganden och strategiskt långsiktiga investeringar. Både ledande och växande små- till medelstora företag har därför mycket att vinna på att omfamna lärdomar och ta hjälp av extern expertis för att staka ut vägen framåt. Tiden för att planera omställningen var snarare igår än imorgon.
Ashim Paun
Ansvarig för hållbara investeringar på Triton Partners