Realtid

AI:s enorma vattenbehov – en risk för investerare   

Vattendroppar
Kapitalförvaltare och pensionsfonder ser numera vattenbrist som en finansiell risk. (Foto: Yirmiyan Arthur/AP/TT)
Elisabeth Nore
Elisabeth Nore
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 29 okt. 2024

AI-utvecklingen ställer enorma krav på samhället att tillgodose industrins vattenbehov. Priset på vatten är för lågt och forskare varnar för att vattenbrist kan hota industrin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024

”AI och datacenter ökar utmaningen med vatten och sätter också strålkastarljuset på frågan”, säger Rama Variankaval, global chef för företagsrådgivning på JP Morgan, till Bloomberg.

JP Morgan och ERM, ett konsultföretag inom hållbarhet, har undersökt hur USA:s redan belastade vattenresurser påverkas av AI. På måndagen presenterades rapporten The Future of Water Resilience in the US. 

Vatten för att kyla

Artificiell intelligens kräver stora mängder vatten för att kyla energislukande datacenter, samt vid tillverkning av halvledare. Dessutom utmanas branschen av klimatförändringarna. 

”Bristen på vatten kan orsaka störningar i globala leveranskedjor med konsekvenser till följd av den snabba tillväxten av AI”, skriver författarna i rapporten.

Läs mer: Abu Dhabi-bolag vill bli störst på förnybar energi. Realtid

5 miljoner liter om dagen

Stora datacenter använder upp till 5 miljoner liter vatten per dag, vilket är ungefär samma mängd som används av en stad med 50 000 invånare. 

ANNONS

Dessutom tillkommer miljarder liter vatten som behövs för att tillverka halvledare.  

Enligt rapporten ser kapitalförvaltare och pensionsfonder numera vattenbrist som en finansiell risk och övervakar hur brist på vatten kan påverka deras portföljer. 

Priset på vatten

”Marknaderna måste sätta ett pris på vatten på ungefär samma sätt som många har försökt göra med koldioxid. Prissättningen i USA återspeglar för närvarande inte vattnets verkliga värde”, skriver JPMorgan och ERM.

Världsbanken uppskattar att ett fortsatt tryck på vattenförsörjningen kan leda till en nedgång i bruttonationalprodukten med sex procent i vissa delar av världen.

Läs mer: Aktierna rusar när techbolagen satsar på kärnkraft. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS