Realtid

Adalberths solcellsbolag säkrar egen kisel – flyttar hem produktionen från Kina

Gunnar Jönsson, vd för 1Komma5°
"Affären säkerställer att vi får tillräckligt mycket högkvalitativ polykisel för att kunna producera solceller till 25 000 villor årligen", säger Gunnar Jönsson, vd för 1Komma5°, till Realtid.
Anders Frick
Uppdaterad: 22 mars 2023Publicerad: 22 mars 2023

Solcellsbolaget 1Komma5°, tidigare Cellsolar, har tecknat avtal om att köpa kisel från Tyskland. Affären gör det möjligt för bolaget att börja producera solpaneler i Europa istället för Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I somras klev Niklas Adalberths riskkapitalbolag Norrsken VC in som delägare i 1Komma5° – ett bolag som installerar solpaneler och laddboxar. Nu kan Realtid avslöja att bolaget har tecknat avtal med den Münchenbaserade kemikoncernen Wacker om att köpa högraffinerat kisel, även kallat polykisel, som är en grundläggande råvara för solcellsmoduler.

– Affären säkerställer att vi får tillräckligt mycket högkvalitativ polykisel för att kunna producera solceller till 25 000 villor årligen, säger Gunnar Jönsson, vd för 1Komma5°, till Realtid.

Bolaget köper vanligtvis sina solpaneler från Kina, men förbereder nu – tillsammans med partners – en egen produktionsanläggning för solcellsmoduler i Tyskland. Planen är att den ska stå klar år 2025.

– Fram till dess kommer vi att skeppa vårt polykisel till Asien där den används i de solpaneler som vi sedan köper. Det är visserligen inte optimalt att skeppa kislet till Kina, men det är en stor insatsvara i solceller och genom att ha representanter på plats så säkerställer vi att det verkligen är vårt kisel som används i våra solpaneler, säger Gunnar Jönsson.

Han förklarar att bolaget genom att använda europeiskt kisel halverar koldioxidavtrycket för framställningen av paneler och att man bättre kan säkerställa schyssta arbetsvillkor.

De första panelerna med eget kisel kommer att finnas tillgängliga i Sverige och Norden redan till sommaren.

Vad är de största utmaningarna för er just nu?
– En stor utmaning är såklart resurser i form av elektriker och montörer. Vi behöver bli fler som ansluter till vår resa. För att hantera energikrisen och locka fler till att arbeta inom energiområdet måste Sverige även satsa på utbildning vad gäller energiingenjörer och yrkesarbetande elektriker. Precis som andra yrken tidigare lyfts, måste även deras status höjas, säger Gunnar Jönsson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]