ABB och den svenska kärnkraftsutvecklaren Blykalla har tecknat ett samarbete för att bygga en testanläggning för en SMR i Oskarshamn.
ABB och Blykalla ska bygga framtidens kärnkraft
Blykallas prototyp för SMR, små modulära reaktorer, är en elektrisk och blykyld testreaktor, framgår det av ett pressmeddelande. Dagens kärnkraftreaktorer i Sverige är istället vattenkylda.
”Det här blir ett första steg mot att bygga kärnkraft 2.0”, säger Blykallas vd Jacob Stedman till Dagens Industri.
För ABB:s del handlar det om att bidra med kompetens inom styr- och elsystem samt design av reaktorsystemet.
Igång efter 2030
Stedman välkomnar ABB:s expertis och ser samarbetet som en viktig milstolpe för bolaget, som siktar på att kommersialisera SMR-tekniken i början av 2030-talet, skriver Dagens Nyheter.
SMR-tekniken innebär att mindre kärnreaktorer med en kapacitet runt 300 megawatt kan serietillverkas, vilket skulle minska både byggtid och kostnader jämfört med traditionella kärnkraftverk.
Projektet finansieras med 165 miljoner kronor från en kapitalrunda och 100 miljoner kronor från Energimyndigheten.
Om bygglov beviljas är planen att dra igång markarbetet vid årsskiftet. Testanläggningen väntas stå klar i juni 2025, skriver tidningen.
Läs mer: Kärnkraftsindustrins kris hotar framtidens energiförsörjning. Realtid
I linje med regeringens plan
Samarbetet stödjer också den svenska regeringens kärnkraftsplan med syfte att öka elproduktionen med en kapacitet som motsvara två storskala reaktorer (befintliga vattenkylda reds.anm) på 2500 MW till 2025 eller upp till 10 000 MW till 2045, enligt Blykalla.
I dag står kärnkraften för 30 procent av Sveriges elförsörjning.
Internationella energimyndigheten, IEA, anser att kärnkraft, inklusive SMR, har en viktig roll i den globala energiomställningen, särskilt i att komplettera förnybara energikällor som vind och sol.
Techjättar får i täten
Google blev det första techbolaget att ta steget mot att säkra försörjning av el från kärnkraft till sina elslukande datacenter. Techjätten har förbundit sig att köpa sex till sju SMR-anläggningar för att generera 500 megawatt kärnkraft från slutet av 2020-talet.
Amazon har tecknat ett liknande avtal.
Kärnkraften har därmed fått ett nytt lyft, något som har fått aktiekurserna för kärnenergiföretag att stiga kraftigt.
Läs vidare: Kärnkraftens nya vår hotad i Sverige – och hela Europa. Realtid