Realtid

2023: Maten 20 procent dyrare 

2023: Maten 20 procent dyrare 
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 24 nov. 2022Publicerad: 24 nov. 2022

Varje år tar Konsumentverket fram en prognos för hushållens kostnader för det kommande året. Kostnaderna gäller bland annat mat, el, hygienartiklar, kläder och skor. Siffrorna används av myndigheter, företag och konsumenter. Tillsammans med riksnormen, som regeringen fastställer, används Konsumentverkets siffror när nivåerna för försörjningsstöd och andra ersättningar tas fram. Bankerna, som räknar fram en ”kvar-att-leva-på-nivå” vid låneansökningar, har också användning av siffrorna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

–Vi ser en mycket kraftig kostnadsökning för hushållen sedan förra årets beräkning. Främst är det livsmedel och el som ökar i våra beräkningar, maten med runt 20 procent och elen nästan med 100 procent, säger Kristina Difs som är handläggare på Konsumentverket i en skriftlig kommentar.

I årets mätning hamnar matkostnaden för en vuxen på drygt 3 400 kronor. En familj med två vuxna och två barn i skolåldern (6-9 år respektive 10-13 år) behöver lägga nästan 10 700 kronor på mat för en månad.

Matkostnaden räknas fram utifrån en fyraveckorsmatsedel som följer de nordiska näringsrekommendationerna och de svenska kostråden från Livsmedelsverket. Mätningen av priserna kompletteras även med en prognos för prisutvecklingen under 2023.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS