Glöm hårt arbete om du vill bli rik – 2025 är det ärvda pengar som gäller. Det menar i alla fall tidskriften The Economist.
1800-talstrenden på väg tillbaka i ekonomin


På 1800-talet var arvet kanske den viktigaste faktorn för en människas framtidsutsikter.
Visst fanns det framgångsberättelser om entreprenörer som startat med två tomma händer och blivit rika – men det var betydligt vanligare att klättra socialt genom att gifta sig rikt och hoppas på att svärföräldrarna lämnade efter sig en stor påse pengar.
Missa inte: Rika ska kunna köpa medborgarskap i USA. Realtid
Under 1900-talet minskade arvets betydelse i de flesta länder i västvärlden. Nu kan arvet vara på väg tillbaka, skriver The Economist.
Avskaffad arvsskatt
Tidskriften pekar på en rad olika länder där ärvda tillgångar motsvarar en allt större del av ländernas ekonomier.
Sverige är ett av länderna där inheritance flows – arv i form av pengar såväl som fastigheter och andra ägodelar – var värda tio procent av ekonomin vid sekelskiftet till 1900.
Därefter sjönk det till mindre än fem procent under 1900 för att i dag återigen ligga på över tio procent.
Få dagens viktigaste nyheter från Realtid. Prenumerera på våra nyhetsbrev.
Samma trend syns i länder som Tyskland, USA och Italien. Det finns flera skäl till utvecklingen. En är att arvsskatten har avskaffats på många platser, däribland Sverige, Norge och Kanada.
Ett annat skäl är att den äldre generationen lyckades skapa mycket välstånd som den nu lämnar över till en ny generation. 1900-talet var ett tillväxtunder över stora delar av världen – och det var många som blev rika.

Lasse lever på 8 000 i månaden: ”Vi är väldigt rika som det är”
Att leva på 8 000 kronor i månaden kanske låter knapert, men för en man med ett annorlunda synsätt har det visat sig ge en rikare tillvaro.
Senaste nytt
Skarpare gräns på bostadsmarknaden
Men arvets ökade betydelser kommer ändå med vissa risker.
Om det finns fler möjligheter att ärva sig till pengar än att arbeta sig till dem kan det leda till ett samhälle som inte värderar arbete lika högt, skriver The Economist.
Arv kan också leda till att ojämlikheter befästs. Det gäller inte minst på bostadsmarknaden, där det har skapats en tydligare gräns mellan den som har bostäder i släkten och den som inte har det.
Missa inte: Amerikaner köper på sig varor – kan driva inflationen. Realtid

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.

Journalist med fokus på ekonomi och näringslivsfrågor.