Realtid

Så tar EU krafttag mot halvledarbristen

Realtid.se
Uppdaterad: 12 juli 2023Publicerad: 12 juli 2023

Under tisdagen antog EU-parlamentet en plan som ska säkra EU:s försörjning av halvledare genom att öka produktion och innovation samt genom att inrätta nödåtgärder mot halvledarbrist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Läs även: Här är Sveriges främsta halvledarföretag

Planen syftar till att skapa en fördelaktig miljö för investeringar i halvledare inom EU. Detta ska göras genom att påskynda tillståndsförfaranden och erkänna halvledarteknikens kritiska betydelse genom en så kallad ”stadga om största nationella betydelse”. För att stimulera innovation väntas små och medelstora företag också få ökat stöd, särskilt inom halvledardesign.

Tanken är att stödja projekt som ökar EU:s försörjningstrygghet genom att locka till sig investeringar och bygga upp produktionskapacitet. Under förhandlingarna med EU:s medlemsländer i rådet säkrade ledamöterna 3,3 miljarder euro för forskning och innovation som har koppling till halvledare. Ett nätverk med kompetenscentra ska byggas upp för att åtgärda EU:s kompetensbrist och locka nya talanger till forskning, design och produktion.

En krishanteringsmekanism ska inrättas som EU-kommissionen kan använda för att bedöma risker som uppstår i EU:s försörjning av halvledare. Indikatorer för att tidigt identifiera problem i medlemsländerna ska kunna användas för att utlösa en EU-omfattande varning för halvledarbrist.

Mekanismen ska göra det möjligt för EU-kommissionen att genomföra nödåtgärder som att prioritera en produktleverans som särskilt påverkas av halvledarbrist eller att genomföra gemensamma inköp för medlemsländerna. I förhandlingarna förbättrade ledamöterna systemet ytterligare genom att införa ett kartläggningsverktyg som ska hjälpa till att identifiera eventuella flaskhalsar i försörjningen. Dessa åtgärder kommer att vara en sista utväg i händelse av en kris inom halvledarsektorn.

Parlamentet stödde också bestämmelser om att stärka det internationella samarbetet med strategiska partner och om immateriella rättigheter för att garantera konkurrensfördelar och säkra EU:s försörjning.

– Med halvledarförordningen vill vi stärka EU:s ställning på den globala marknaden för halvledare och åtgärda de sårbarheter i leveranskedjorna som pandemin medförde. Vi vill ha mer inflytande och vi vill vara ledande. Därför har vi säkrat 3,3 miljarder euro för forskning och innovation. Vår målsättning är att öka den tekniska kapaciteten och att genomföra åtgärder för att bekämpa potentiella brister. EU är redo att möta framtida utmaningar inom halvledarindustrin och prioriterar strategiskt oberoende, säkerhet och ett gynnsamt företagsklimat, säger Dan Nica (S&D, Rumänien), som var föredragande.

Lagen antogs med 587 röster för, 10 röster emot och 38 nedlagda röster. Den måste härnäst godkännas av EU:s medlemsländer i ministerrådet för att kunna träda i kraft.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]