Realtid

Så stort är elbehovet 2045: ”Boom som saknar motstycke”

Johan Lindehag, vd Ellevio.
Johan Lindehag, vd Ellevio.
Anders Frick
Uppdaterad: 15 juni 2023Publicerad: 15 juni 2023

Bra klimat för investeringar och snabbare tillståndsprocesser – det är vad som krävs för att Sverige ska lyckas med nettonollutsläpp till 2045. Det säger Johan Lindehag, vd på elnätsbolaget Ellevio, som nu har gjort en beräkning av hur stort elbehovet är framöver.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Totalt beräknas 945 miljarder kronor investeras i elnät fram till 2045, det framgår av en elnätsrapport, som har producerats av teknikkonsultföretaget Sweco på uppdrag av elnätsföretaget Ellevio.

Rapportens högnivåscenario visar att Sverige kommer använda så mycket som 340 TWh el år 2045, vilket kan jämföras med de 140 TWh som används i Sverige idag. Allra störst elbehov kommer det att vara i Norrbottens län, följt av Västra Götaland. Tillsammans med Stockholm så kommer långt mer än hälften av Sveriges elförbrukning att ske i dessa tre områden.

– Vi står på tröskeln till en nationell elektrifieringsboom som saknar motstycke. Sverige tar en ledarposition när det gäller batterier till elbilar, elintensiva tekniker för grönt stål och nya industrier som etablerar sig i kölvattnet av elektrifieringsvågen, säger Johan Lindehag, vd på Ellevio.

Det finns dock några hinder på vägen för att scenariot ska bli verklighet, och Johan Lindehag efterfrågar bland annat långsiktig reglering och effektivare tillståndsprocesser.

– Vi ska bygga ett helt nytt Sverige och vi behöver bland annat halvera ledtiden när det gäller tillstånd för att bygga elnät. Det är 2023 nu och vi startar ungefär tusen nya investeringsprojekt varje år. Om det fortsätter att ta 10-12 år att få tillstånd så kommer man helt enkelt inte lyckas på det rent tidsmässigt, säger Johan Lindehag.

Vad händer om det inte går snabbare att få till tillståndsprocesser?
– Det är en matematisk fråga, 2045 är inte så långt bort. Om vi missar elektrifieringståget kan
konsekvenserna bli förödande för Sverige. Vi riskerar att missa klimatmålen, gå miste om tiotusentals nya jobb och tappa många miljarder i BNP, säger Johan Lindehag, och fortsätter:

– Man behöver lösa regleringsfrågan, för på så sätt går det att man skapa ett attraktivt stabilt
finansiellt klimat. Och ett bra investeringsklimat för omställningen krävs för att vi ska nå målet med nettonollutsläpp till 2045, säger han.

ANNONS

Se intervjun med Johan Lindehag, vd på Ellevio, i Realtid-TV!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]