Realtid

Så ser storbankernas riskexponering mot Ryssland ut

Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 04 mars 2022Publicerad: 04 mars 2022

UPPDATERAD. "Vi försöker hålla verksamheten öppen, med minimal funktion eftersom det är viktigt att betalsystemet inte kollapsar", säger Frank Hojem, kommunikationschef på SEB, till Realtid. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Långt under en halv procent: så ser svenska bankernas exponering mot Ryssland och Ukraina ut i dagsläget. På SEB och Nordea, de två banker som har anställda på plats i Ryssland och krigsdrabbade Ukraina så har man samtidigt fokus på anställdas säkerhet.

Nordea bank har inga innehav i ryska statsobligationer och en mycket begränsad exponering mot Ryssland, säger Mikaela Grönlund, presskommunikatör på Nordea, till Realtid.

– Vår totala kreditexponering mot ryska motparter uppgår för närvarande till mindre än 200 miljoner euro (omfattar utlåning till alla kunder och banker samt handelsfinansiering). Detta motsvarar mindre än 0,1 procent av Nordeas samlade kreditexponering. 

Vidare arbetar Nordea Asset Management med att minska sin exponering mot ryska värdepapper.

– Nordea Asset Management, NAM, håller på att exkludera alla ryska investeringar och har mycket liten exponering mot ryska värdepapper. Den nuvarande totala exponeringen mot ryska värdepapper är mindre än 0,1 promille (0,01 procent) av NAM:s förvaltade kapital och innehaven av ryska statsobligationer minimeras. 

Hur mycket personal har ni i Ryssland, Ukraina, och vilken typ av beredskap och åtgärder har ni/har nit tagit för att skydda personalen?
– På Nordea har vi ett fåtal medarbetare bosatta i Ryssland, och inga i Ukraina. 2021 stängde vi all bankverksamhet i Ryssland. I nuläget är alla säkra men naturligtvis bekymrade över vänner och familjer som påverkas av det pågående kriget. Vi har nära kontakt med våra medarbetare på alla platser och vi följer situationen noga och vi stöttar efter behov, säger Mikaela Grönlund.

Även SEB har viss personal i Ukraina och Ryssland och fokus på lokalanställdas säkerhet, säger Frank Hojem, kommunikationschef på SEB, till Realtid. SEB:s verksamhet i Ukraina riktar sig till bankens nordeuropeiska företagskunder med verksamhet i landet.

– Den är baserad i Kiev, och vi har ungefär 50 lokalanställda, säger Frank Hojem.

ANNONS

Han fortsätter:

– Vi ser med oro och bestörtning på utvecklingen och har nu fullt fokus på våra medarbetare i Ukraina, och på deras säkerhet. Vi försöker hålla verksamheten öppen, med minimal funktion eftersom det är viktigt att betalsystemet inte kollapsar. Vi följer utvecklingen noggrant och följer rekommendationerna från lokala myndigheter och Ukrainas centralbank, säger Frank Hojem, kommunikationschef på SEB, till Realtid.

Även SEB har verksamhet i Ryssland, med en bank med företagsinriktning, som uteslutande fokuserar på att serva dotterbolag till SEB:s nordiska, tyska och brittiska företagskunder som har verksamhet i landet.

– Vi finns där enbart för att stötta dem och har ingen affär riktad till inhemska företag, institutioner eller individer. Vår verksamhet är baserad i Sankt Petersburg med en filial i Moskva, och vi har ungefär 80 lokalanställda. Vårt fokus nu är på att stötta våra medarbetare och våra nordeuropeiska kunder att navigera dessa tragiska och utmanande tider, säger Frank Hojem och fortsätter:

– Vi följer alla sanktioner som har införts av bland annat USA och EU, såväl som internationella lagar och regler. Samtidigt kommer Rysslands invasion av Ukraina att resa allvarliga och berättigade frågor om vår och övriga europeiska bolags närvaro i landet, vilket vi förstår och hörsammar. Vi kommer att följa utvecklingen noga inom detta område, inte minst ur ett kundperspektiv

Bankens direkta riskexponering anses även den vara begränsad.

– SEB har en väldigt begränsad direkt riskexponering gentemot Ryssland. Däremot påverkas vi naturligtvis av hur Rysslands invasion av Ukraina påverkar världsekonomin och marknaderna och därigenom våra kunder, säger Frank Hojem.

Hos Swedbank, som för övrigt inte har någon verksamhet i Ryssland eller Ukraina, betecknas bankens riskexponering mot Ryssland som ”mycket låg”.

ANNONS

– I vår års- och hållbarhetsredovisning på sidan 90 kan vår utlåning utläsas per geografisk uppdelning. I kategorin ”övrigt” som motsvarar 0,11 procent (SEK 1,77 miljarder) av den totala utlåningen bör Ryssland och Ukraina utgöra en mycket liten del, om någon, av den kategorin, säger Ralf Bagner, pressansvarig på Swedbank till Realtid.

För Danske Bank står Ryssland, de baltiska länderna och Ukraina tillsammans för mindre än 0,1 procent av bankens totala exponering, säger Anna Sundblad, presschef för banken.

– Det är svårt att uppskatta exponeringen när det gäller investeringar eftersom marknaden just nu inte fungerar och då är det svårt att göra en värdering. Stor osäkerhet råder och vi utvärderar kontinuerligt utvecklingen och uppdaterar oss hela tiden för att hjälpa våra kunder, säger hon.

Danske Bank har vare sig verksamhet eller personal i Ryssland.

Handelsbanken har för sin del vare sig verksamhet, personal eller direkta tillgångar i Ryssland, säger bankens presstjänst till Realtid.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]