Realtid

Så mycket betalar riksbankscheferna i boränta

Erik Thedéen, chef för Riksbanken.
Erik Thedéen, chef för Riksbanken.
Realtid.se
Uppdaterad: 23 maj 2023Publicerad: 23 maj 2023

Enligt nya rutiner från finansutskottets kansli ska Riksbankens beslutsfattare från och med april inte bara ange storleken på sina lån, och även om de har rörlig eller bunden ränta. De måste också uppge räntenivån.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt dokument från Kammarkansliet uppgick Erik Thedéens boränta på två separata rörliga lån till 3,72 procent respektive 3,89 procent i början av april. Det kan jämföras med 4,1 procent som var snitträntan på rörliga lån hos de svenska bolåneinstitutens under samma månad, enligt siffror från jämförelsesajten Compricer. Det rapporterar SvD.

Tidigare erbjöds anställda på Riksbanken, inklusive de högsta cheferna, förmånliga interna personallån. Det är inte längre möjligt, utan riksbankscheferna måste låna hos banker som alla andra.

Vice riksbankschef Martin Flodén har inga lån alls, men av de som ha lån är Erik Thedéen minst belånad och han har till hundra procent rörlig ränta.

Aino Bunge är Riksbankens högst skuldsatta beslutsfattare med lån på 8,7 miljoner kronor. Hon amorterar inget och har bundit drygt fyra femtedelar av sina lån. Aino Bunges rörliga ränta var i början av april 3,25 procent, och hennes bundna ränta 1,28 procent. Tillsammans med Anna Breman är hon den enda av Riksbankens fem beslutsfattare som valt att binda delar av sina lån.

Endast två av riksbankscheferna amorterar regelbundet på sina lån. Mest amorterar Erik Thedéen med 3 670 kronor i månaden, enligt SvD.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]