Realtid

Så misslyckas världens elnät

elnät
Värmeböljor belastar elnäten och skapar stora problem för företag och människor världen över. (Foto: Andriy Nestruiev/Unsplash)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 15 juli 2024Publicerad: 15 juli 2024

Världens elnät är inte rustade för klimatförändringarna och risken för strömavbrott blir allt värre. Det krävs därför ökade krafttag för att utveckla elinfrastrukturen och skapa mer robusta nät.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varmare somrar innebär att elnäten blir överbelastade då många människor plötsligt behöver kyla sina hem. Samtidigt minskar effektiviteten hos solpaneler vid höga temperaturer, vilket skapar ännu större ansträngning på elnätet.

Den höga värmen kan även göra att ledningar bågnar, något som kan leda till ökad risk för skogsbränder, skriver Bloomberg

Krävs stora investeringar i världens elnät

Många länder behöver därför uppgradera sin elinfrastruktur för att skapa mer motståndskraftiga och flexibla elnät. Man behöver bland annat satsa på lagring för att kunna hantera ökad efterfrågan och plötsliga störningar.

John Pettigrew, chef för brittiska National Grid, menar att det behövs en så kallat ”super-supergrid”, ett nätverk med ännu högre spänning och som kan koppla samman länder.

Men för att kunna bygga ut elnätet, och nå målen om noll nettoutsläpp 2050, krävs det satsningar på omkring 24,1 biljoner dollar. Den högsta notan lär landa hos Kina och USA, “men inget land är förskonat”, skriver Bloomberg.

”Hela kraftsystemet byggdes och utformades under en klimatepok och nu ombeds det att fungera under en annan klimatepok”, säger Michael Webber, professor i energi vid University of Texas i Austin, till tidningen.

”Total kollaps”

ANNONS

Ett tydligt exempel på problemen med elnäten är sommarens massiva strömavbrott på Balkan, som tros vara en konsekvens av en kraftig värmebölja.

Både Bosniens huvudstad Sarajevo och Montenegros huvudstad Podgorica drabbades av stora trafikstörningar när trafikljusen slocknade. I Podgorica blev många människor dessutom utan vatten när stadens pumpar slogs ur funktion.

Sarajevo Times beskrev situationen som en ”total kollaps” och en svensk turist vittnade i Aftonbladet om en “kaosartad” situation i Bosniens huvudstad. 

“Folk har fastnat i hissar och spårvagnar står uppe på gatorna. Nu står poliser med visselpipa och dirigerar om trafiken”, berättade turisten då. 

Läs mer:
Kärnkraftens nya vår hotad i Sverige – och hela Europa. Realtid
Om tio år har de löst världens energiproblem: ”Otrolig skillnad mot idag”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]