Realtid

Så kan penningpolitik i Japan påverka marknaderna

Kazuo Ueda, chef för Bank of Japan
Kazuo Ueda, chef för Bank of Japan. (Foto: Kimimasa Mayama/Pool Photo via AP)
Rikard Jansson
Uppdaterad: 06 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Rekordstora ompositioneringar i marknaden av så kallade carry traders, efter Bank of Japans oväntade räntehöjning, bidrog till måndagens kraftiga kursfall. Händelseförloppet gav många offer på vägen, konstaterar en valutastrateg. Det rapporterar CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investerare som använder sig av en carry trade-strategi, lånar i valutor med låga räntor för att sedan investera dem i högavkastande tillgångar. Dessa investerare återförde snabbt sina positioner efter att Bank of Japan oväntat höjt styrräntan. 

Både professionella och privata sparare blev snabbt varse av de kraftiga ompositioneringarna när japanska börsen rasade natten till måndagen och smittade av sig på börser globalt.

I detta fall har investerare lånat stora belopp i japanska yen, växlat dem till bland annat dollar och pund som de sedan investerat, varvid positionerna snabbt korrigerats.

“Kan inte gå ur positionerna utan att offra några på vägen”

“Man kan inte gå ur den största carry trade-positioneringen som marknaden sett hittills, utan att offra några på vägen. Det är det intryck som man får av marknaderna i morse, säger Kit Juckes som är valutastrategschef på Societe Generale i en skriftlig kommentar som CNBC har tagit del av. 

Societe Generale bedömer dock att handeln med japanska yen inte är att betrakta som död. 

USD/JPN handlas för  närvarande i 146 efter att ha bottnat på 142 i den blodröda handeln under måndagen.

En press under 140 dollar för den japanska yenen på kort sikt “skulle vara ohållbar med tanke på effekterna på aktier och inflation”, säger Kit Juckes. 

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

“Längre tids förstärkning av yenen”

De kraftiga valutarörelserna kommer efter en längre tids förstärkning av den japanska valutan mot den amerikanska dollarn. Som mest försvagades yenen i början av juli då en dollar kostade 162 yen. Så svag hade yenen inte varit mot dollarn sedan december 1986, konstaterar CNBC.

De stora valutarörelserna kom alltså efter att Bank of Japan höjt räntan mer än väntat. Detta parallellt med svag amerikansk ekonomisk statistik, marknadens besvikelse över vinsterna hos amerikanska techbolag.

Förändringen av den japanska penningpolitiken fick en strateg att varna för att carry-trade i yenen skulle kunna “implodera” inom kort.

Investerare har nu fått en glimt av vilken förändring i japansk penningpolitik kan få på de amerikanska marknaderna, säger Russel Napier, en av grundarna till investeringsanalysportalen ERIC i en ny makrostrategirapport.

Raset ökade spekulationerna om att Fed skulle tvingas akutsänka den amerikanska styrräntan för att rädda konjunkturen.

Att köpa aktier i perioder av svaghet har varit lönsamt under de senaste åren, men det finns en risk att dippköpare får ångra sig djupt.

Under tisdagen kom så en rekordstor uppåtrekyl på japanska börsen.

ANNONS

Läs mer:

Köpa eller inte köpa aktier – svårt dilemma för dippköpare. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS