Realtid

Så drabbades affärsmän av Stefan Köhler

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 24 sep. 2009Publicerad: 24 sep. 2009

"Alla uppgifter om mitt ärende, även sekretessbelagda uppgifter hamnade i tidningarna. Det var en fruktansvärd upplevelse, både för mig och min familj, säger finansmannen som träder fram och berättar hur han drabbades av Köhlers hantering.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tre år efter att skatttehandläggaren Stefan Köhler slutat på Skatteverket, år 2007, fick Skatteverkets internrevision ett anonymt tips.

Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand beställde då en utredning angående Stefan Köhlers tid som processförare.

I revisionsrapporten som blev klar 2008, konstaterade Internrevisionsenheten att Stefan Köhler i flera fall var brottsmisstänkt, men att det inte skulle leda till åtal.

Anmäl dig till Juridik-nyhetsbrevet som kommer ut på torsdagar.

Man skriver också i utredningen att Skatteverket, SKV, inte hade de resurser som krävdes för att åtgärda Stefan Köhler under hans tid som processförare.

Som jämförelse kan nämnas att en anställd vid Skatteverket använde dess brevpapper och kuvert utan lov. Personalansvarsnämndens dom blev 30 dagars löneavdrag för den så kallade ”brevpapperstjuven”.

Processföraren Köhlers flickvän (de är fortfarande tillsammans) som omnämns i Internrevisionsenhetens rapport, har åtalats flera gånger vid Stockholms tingsrätt för bokföringsbrott. Hon avtjänar nu ett tvåårigt fängelsestraff för ekobrott.

Här kan du klicka för att läsa första artikeln

ANNONS

År 2007 åtalades Stefan Köhler för ”ringa narkotikabrott” av åklagarmyndigheten i Stockholm. Köhler fick en varning och böter.

I TV8-programmet +Aschberg den 30 augusti i år säger Stefan Köhler att han nu tillfrisknat från sjukdomen narkomani och alkoholism.

I samma program kommenterar Köhler även sin privata ekonomi då han arbetade på SKV:

– Jag hade ju skulder som på en toarulle!

I dag arbetar Stefan Köhler som biträdande jurist på ett litet advokatkontor, AB Independent Lawyers, på Skeppsbron i Stockholm. Dit kom han direkt efter att han slutat på Skatteverket 2004.

Ett av byråns specialistområden är ”Brottmål med särskild inriktning på ekobrott”.

Ägaren till advokatfirman, advokat Bertil Malmlöf, har suttit häktad och åtalats för vårdslös skatteredovisning år 2004, med villkorlig dom och böter som följd. Advokat Malmlöf har även 1998 dömts till villkorlig dom, för medhjälp till plundring av fem A-presstidningar.

Enligt Skatteverkets inkomstupplysning har Stefan Köhler nolltaxerat de senaste fyra åren, och har en skatteskuld hos Kronofogdemyndigheten på 38.070 kr.

ANNONS

Han är för närvarande folkbokförd i Norsborg på en adress som tillhör en av huvudmännen i de brottsmisstänkta bolagen i Internrevisionsenhetens rapport.

Företagsledare rasar mot Skatteverket

Företagsledare och privatpersoner som eftertaxerats av Stefan Köhler rasar nu mot Skatteverket. De har fått betala enorma summor i advokatarvoden, hängts ut som skattebrottslingar i media, och levt under ständig press från myndigheten.

Berth Milton, som i dag har en skatteskuld på 863 miljoner kronor, hade också Stefan Köhler som processförare. Stefan Köhler och revisor Håkan Ahlin på Skatteverke var de som under åren 1999–2001 sammanställde Sveriges största enskilda skatteskuld genom tiderna.

Då Milton under 2008 fått indikationer på att processföraren Stefan Köhler varit jävig i hans ärende, anlitade Berth Milton i början av 2009 frilansjournalisten och researchen Desirée Schein för att kontrollera om uppgifterna stämde.

Det visade sig att Berth Milton hade rätt i sina misstankar.

Stefan Köhler berättar i en bandad intervju den 25 februari i år att han hade både kontakt och nära vänskapsrelationer med Miltons antagonister, långt innan han började sitt arbete på Skatteverket.

Att Stefan Köhler också fick ett ”lån” på 200.000 kr av Berth Milton Seniors ombud, advokat Stefan Häge – samtidigt som far och son Milton låg i svår rättstvist med varandra – kan ytterligare späda på misstankarna om Köhlers jävsituation.

ANNONS

Advokat Stefan Häge, kanske mest känd som Joakim Poseners ombud i Trustorhärvan, vägrar kommentera lånet till Stefan Köhler, trots upprepade påtryckningar från frilansjournalisten Schein.

Miltons bägge ombud, advokat Börje Leidhammar på Wistrands advokatbyrå, professor och expert i skatteprocessrätt, och advokat Percy Bratt på Bratt & Feinsilber, har nyligen lämnat in en klagan till Regeringsrätten att jäv har förekommit hos Skattemyndigheten i Berth Miltons skatteärende.

Finansmannen Anders Brattström, 58, som tillsammans med Peter Fischbach-Engelberg JO-anmälde Stefan Köhler och Skatteverket, är arg och bitter på SKV i dag.

–JO konstaterade att Skatteverket och Köhler inte fullföljt kommunikationsprincipen, som är en mycket viktig lag inom statliga verk. Som en direkt konsekvens av att SKV inte följde den lagen så skulle de ha återkallat Stefan Köhlers omprövningsbeslut och gjort en ny prövning, säger Anders Brattström.

– Det här struntade Skatteverket fullständigt i!

Brattström berättar också för Realtid.se att hans skatteärende publicerades i media.

–Alla uppgifter om mitt ärende, även sekretessbelagda uppgifter hamnade i tidningarna. Det var en fruktansvärd upplevelse, både för mig och min familj, säger Anders Brattström.

I researchen till denna artikel har drygt 60 personer som hade Stefan Köhler som handläggare kontaktats. Nästan samtliga berättar att de på ett tidigt stadium förstod att något ”inte stod rätt till” med processföraren och deras ärenden.

ANNONS

Några av de intervjuade berättar också att Stefan Köhler erbjöd dem att mot betalning lägga ned deras ärenden. De hotade med att polisanmäla honom och begärde att få nya handläggare.

En affärsman i 42-årsåldern från Stockholm berättar hur han ringde upp Stefan Köhler hösten 1999 och bad om att få uppskov med att betala in skatt. En stund in i samtalet så gör Köhler klart för affärsmannen att han har möjlighet att plocka bort honom ”ur sina rullar”, men att detta naturligtvis inte skulle vara gratis! Affärsmannen uppfattade Stefan Köhler som obehaglig och på gränsen till hotfull och lade på luren.

Skatteverket vägrar svara

Skatteverket vägrar nu att svar på frågan om Stefan Köhlers eftertaxeringar under åren 1998-2004 är korrekt utförda, trots uppgifterna om att de var gjorda under drogpåverkan. Köhlers sätt att sköta sin privatekonomi på, plus att han själv inte betalt en krona i skatt under fyra år, låter sig inte SKV heller påverkas av.

Ansvariga på Skatteverket har bestämt att man inte ska göra någon anmälan mot den före detta processföraren.

Ylva Vesterlund, chef för kommunikationsenheten i Stockholmsregionen, skriver

i ett mejl att Skatteverket har tagit sitt ansvar och behållit förtroendet mot skattebetalarna – och de personer Stefan Köhler eftertaxerade – genom att utföra en intern utredning på händelsen.

Personalansvarsnämnden på Skatteverket som dömde ”brevpapperstjuven” till 30 dagars löneavdrag, var samma nämnd som beslutade att processföraren Stefan Köhler varken skulle varnas eller åtalas, trots att han då fortfarande var anställd på Skatteverket.

ANNONS

Frågor man kan ställa sig efter att ha läst denna artikel är:

• Skulle Du acceptera att få restskatt av en handläggare som är missbrukare och brottsmisstänkt?

• Att Skatteverket har gjort en intern utredning på händelsen med Stefan Köhler kan liknas vid att man själv får besiktiga sin bil på Bilprovningen. Bör inte Skatteverket omgående ta sitt ansvar, och precis som i fallet med de mutmisstänkta inköpscheferna på SKV:s it-avdelning i Solna (se faktarutan nedan) anmäla hela historien om processföraren till en åklagare för en extern, rättslig prövning?

• Bör inte alla de som hade Stefan Köhler som handläggare erbjudas en ny och korrekt granskning av sina ärenden, oavsett vad domstolarna tidigare dömt? Eftersom rättsväsendet har utgått från otillförlitliga uppgifter som den påverkade processföraren producerat i sina inlagor, så har domstolarna ovetande dömt på oriktiga grunder.

Desirée Ahokas Schein

frilansjournalist – huvudförfattare, research och intervjuer

[email protected]

Olle Blomkvist

ANNONS

chefredaktör och medförfattare

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olle Blomkvist
Olle Blomkvist
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS