Fredrik Erlandsson på Thule Group blev idag utnämnd till Sveriges bästa IR-chef. Samtidigt blev Volvo Group utnämnda till bästa svenska bolag i rankingen IR Nordic Markets 2021.
Så blev han Sveriges bästa IR-chef: ”Har löpande dialog med investerare”
Totalt 700 utvärderingar från analytiker i Norden, England och USA ligger till grund för utmärkelserna, där drygt 100 nordiska bolag är med.
Thules Fredrik Erlandsson fick utmärkelsen i tät kamp mot Anders Trapp och Henrik Kaar på Autoliv samt Christofer Sjögren på Trelleborg. Erlandsson har arbetat på Thule i snart tolv år och berättar för Realtids läsare hur han framgångsrikt genomför IR-arbete.
– Vi är nog inte så annorlunda jämfört med andra bolag, men vi lägger mycket tid på att ha löpande dialog med både analytiker och investerare. Det har vi även under tiden mellan kvartalsrapporterna, säger Fredrik Erlandsson.
En annan framgångsfaktor är hans och Thules stora tillgänglighet.
– Vi träffar gärna investerare som har intresse av oss, men de behöver vara någorlunda pålästa om oss för att diskussionen ska bli värdefull. Därför ser vi också till att vår hemsida är detaljerad, vilket gör att vi med gott samvete kan hänvisa dit innan vi genomför en första personlig kontakt, säger han.
Det ökande intresset för ESG-frågor är något som Thule har märkt av, och företaget försöker att vara tydliga med hur bolaget arbetar med frågorna.
– Vi är ett sport- och fritidsföretag och hela vår existens bygger på att man kan vara ute i naturen och röra sig. Vår produktion ska ge så små utsläpp som möjligt och våra produkter är inte slit-och-släng utan ska hålla länge. Det är våra främsta bidrag till en mer hållbar värld, säger Fredrik Erlandsson.
På företagsfronten fick Volvo Group, likt förra året, utmärkelsen som bästa svenska företag på IR-fronten, före Thule och Autoliv.
Undersökningen inkluderar 18 kriterier, från års- och kvartalsrapporter till uppfattningen om IRO-teamets relationshantering och kompetens. Bakom den årliga analytikerstudien ligger företaget Regi Research & Strategi, som genomför undersökningen IR Nordic Markets sedan 1997.
– På den tiden började bolagen anställa personer med titeln IRO för att hantera relationerna med investerare och analytiker. Vi tyckte att det vore intressant att skapa en utvärderande analys som satte IR-arbetet på kartan, och resultatet blev analytikerstudien IR Nordic Markets, säger Robert Skölfman, vd på Regi.
Årets rapport hade ett särskilt fokus på ESG-rapportering och enligt analytikerna är det mest relevanta ämnet i hållbarhetsredovisningen miljöfrågorna, även om hela ESG-området har ökat i betydelse.
– Hållbarhet och ESG:s roll i rapporteringen har ökat i och med den nya EU-lagstiftningen, särskilt för finansiella rådgivare. Vår känsla är att analytikerna kommer att ställa lika höga krav på denna typ av information som investerarna, säger Ylva Gnosse, Expert Consultant and ansvarig för ESG-studier på Regi.