Efter att ha förlorat tillgång till västvalutor, står Ryssland nu inför en yuanbrist. USA:s utökade sanktioner hotar att stänga av en kritisk livlina för den ryska ekonomin.
Rysslands valutakris – yuanen riskerar att sina
Mest läst i kategorin
Efter att ha förlorat tillgång till västvalutor, står Ryssland nu inför en yuanbrist. USA:s utökade sanktioner hotar att stänga av en kritisk livlina för den ryska ekonomin.
Trots att den kinesiska yuanen har blivit en ekonomisk livlina för Ryssland sedan invasionen av Ukraina, står landet nu inför en potentiell valutakris, uppger Fortune.
Sedan USA utökade sina sanktioner i juni har Moskva tvingats stoppa handeln med dollar och euro, vilket gjort yuanen till den mest använda utländska valutan i Ryssland.
Men möjligheten att handla med kinesiska yuan riskerar att minska drastiskt efter den 12 oktober när ett amerikanskt sanktionsundantag löper ut.
Detta innebär att ryska företag och banker sannolikt kommer att förlora möjligheten att fortsätta sina transaktioner i yuan på samma sätt som tidigare, vilket kan leda till en brist på den kinesiska valutan i det ryska finansiella systemet.
Kan inte låna ut
Enligt Reuters har vissa kinesiska banker redan börjat hålla inne med valutatransaktioner, vilket tvingat ryska företag att vända sig till centralbanken för yuan via så kallade valutaswappar – det vill säga tillfälliga byten av pengar.
Men den ryska centralbanken har begränsat stödet och betonar att swapparna endast är avsedda för kortsiktig stabilisering.
”Vi kan inte låna ut i yuan eftersom vi saknar tillräckliga reserver av den kinesiska valutan för att kunna ge lån eller hantera skulder”, säger German Gref, vd för Sberbank.
Situationen är allvarlig, särskilt eftersom Rysslands inhemska ekonomi kämpar med inflation, militär mobilisering och en växande befolkningskris.
Hämmar tillväxten
Med ökande militärutgifter och minskade investeringar i andra sektorer varnar ekonomer för att Rysslands långsiktiga tillväxt kan stagnera.
Enligt en rapport från det amerikanska universitetet Yale, står landet inför en ekonomisk kris där konsumenternas skuldbörda växer och produktiva investeringar trängs undan.
”Den överdrivna fokuseringen på militärutgifter tränger undan produktiva investeringar i andra sektorer av ekonomin, vilket hämmar långsiktiga tillväxtmöjligheter och innovation”, säger Yaleprofessorn Jeffrey Sonnenfeld till Fortune.
Läs även:
Hongkong agerar omlastningscentral – underlättar Rysslands krigsföring. Realtid
Putins kris – ingen vågar köpa hans naturgas. Realtid
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.