Realtid

Ryssland drar tillbaka dokument med planer på gränsjustering i Östersjön

Finwire
Uppdaterad: 22 maj 2024Publicerad: 22 maj 2024

Ryssland har dragit tillbaka ett dokument med ett förslag om justering av den ryska gränsen i Östersjön, som ledde till skarpa reaktioner från flera länder, bland annat Sverige, Finland och Litauen. Det rapporterar Bloomberg som hänvisar till ryska medier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryssland ville flytta havsgränsen vid Finska viken mot Finland och Litauen för att man anser att nuvarande gränsdragning inte motsvarar dagens geografiska omständigheter. Detta grundades i en dokumentation från Sovjetunionen från 1985.

Innan utkastet togs bort från hemsidan gick tre stora ryska nyhetsbyråer ut med ett uttalande från en ej namngiven militär diplomatisk källa som förnekade att Kreml har planer på att justera gränsen i Östersjön.

Rysslands förslag har väckt starka reaktioner från både Litauen och Finland, som menar att det är ett försök att skapa osäkerhet i Östersjön.

Finlands utrikesminister skrev på plattformen X att Ryssland bedriver hybridpåverkan och att huvudmålet är att förvirra.

”Enligt medieuppgifter håller Ryssland eventuellt på att se över definitionen av de maritima zonerna i Finska viken. Utrikesministeriet håller på att utarbeta detaljerna. FN:s havsrättskonvention innehåller bestämmelser om fastställande av kuststatens maritima zoner och även om kontroll av dessa. Vi antar att Ryssland, som är part i konventionen, agerar i enlighet med detta”, skrev Finlands utrikesminister Elina Valtonen.

“Ryssland försöker sprida rädsla, osäkerhet och tvivel om deras avsikter i Östersjön. Detta är en uppenbar eskalering riktad mot Nato och EU, och måste mötas med ett lämpligt fast svar”, skrev Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) reagerade också på uppgifterna och sa att Ryssland inte ensidigt kan fatta beslut om nya gränser.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
globala
Spela klippet

Globala skiftet – här är landet som kan bli framtidens jätte

Med en befolkning större än Kinas och en ekonomi som växer i rekordfart kan en ny global jätte vara på väg att utmana den rådande ordningen. I en tid då den ekonomiska världsordningen står inför stora förändringar behåller USA fortfarande sin position som världens största ekonomi – med Kina på en stark andraplats. Men ett […]