Realtid

Riktad utdelning ska inte beskattas som lön

Sara Johansson
Uppdaterad: 10 jan. 2020Publicerad: 10 jan. 2020

Skatteverket yrkade att en riktad utdelning i ett fåmansbolag ska beskattas som lön. Högsta förvaltningsdomstolen har en annan syn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högsta förvaltningsdomstolen har kommit med ett avgörande rörande hur en utdelning på kvalificerade andelar, som enbart utgår till en av delägarna i ett fåmansbolag, ska beskattas. Domstolen, som pekar på att utdelningen som utgick från bolaget inte hade något att göra med delägarnas respektive arbetsprestationer i bolaget att göra, varesig ska beskattas som lön eller kapitalvinst.

”Utdelningen ska alltså inte beskattas på något annat sätt än som följer av de särskilda bestämmelserna om beskattning av ägare till fåmansföretag”, skriver domstolen.

En av delägarna till ett fåmansföretag vill lämna företaget och sälja sina aktier till den andra delägaren. Tanken är att han ska få ersättning för sina aktier med hälften av bolagets värde. Ersättning ska utgå i form av utdelning, köpeskilling och lön. I ansökan om förhandsbesked ställde delägarna frågan om utdelningen ska beskattas på något annat sätt än som utdelning på så kallade kvalificerade andelar.

Skatteverket ansåg att  Högsta förvaltningsdomstolen skulle förklara att utdelningen ska beskattas som lön, i andra hand att delägarnas ska beskattas för utdelningen med hälften var, att köpeskillingen för aktierna ska ökas med den del av utdelningen som delägaren som är kvar i bolaget beskattas för och att den delägaren som lämnar bolaget ska beskattas för kapitalvinst.

Delägarna ansåg att Skatteverkets överklagande skulle avslås.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]