Trots att inflationen sjunker är Riksbanken relativt återhållsam med räntesänkningar. KPIF för juni i årstakt sjönk till 1,3 procent – nu vill experter att räntan sänks i en högre takt.
Riksbankens räntepolitik oroar: "Riskerar att förlänga lågkonjunkturen"
Nyligen publicerade SCB inflationssiffrorna från juni. Statistik som visade på att inflationen fortsätter att sjunka tillbaka, räntehöjningarna de två senaste åren tycks ha gjort susen för att dämpa inflationen denna gång.
Inflationen mätt i KPI för juni låg på 2,6 procent, att jämföra med 3,7 procent under maj. Inflationstakten mätt i KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) landade samtidigt på 1,3 procent, vilket är under Riksbankens inflationsmål på 2 procent.
Den snabba tillbakagången av inflationen har fått ekonomer att reagera, en av dem är Lars Calmfors, forskare vid Institutet för näringslivsforskning och professor emeritus i internationell ekonomi.
”Starka argument för en större sänkning”
I en intervju av Dagens Industri framgår det att Calmfors tycker att Riksbanken bör sänka räntan med mer än bara 25 räntepunkter, istället vill han se en sänkning med 50 punkter redan i augusti. Om inte Riksbanken agerar snabbare tror han att det kan få negativa konsekvenser.
”Det riskerar att förlänga lågkonjunkturen på ett onödigt sätt”, säger han till DI.
Riksbanken sänker vanligtvis räntan med 25 punkter, en sänkning på 50 punkter hade eventuellt kunnat uppfattas som impulsiv, men det håller inte Calmfors med om.
”Storleken i stegen är inte huggen i sten eller att ‘gradvis’ betyder 25 punkter bara för att man har ändrat räntan med 25 punkter ett antal gånger. Alla är överens om att ekonomin befinner sig i en lågkonjunktur och det mesta tyder på att inflationen framöver kommer in under målet, vilket ger starka argument för en sänkning på 50 punkter.”
Läs mer: