Trots att entreprenören Aapo Sääsk återkommande gör nyemissioner för sina intäktslösa vattenreningsbolag så ser inte den mångåriga revisorn Johan Isbrand några som helst problem med bolaget. Det säger han till Realtid.
Revisorn om Aapo Sääsks vattenreningsbolag: ”Grönt ljus”
Förra året skrev Realtid att Aapo Sääsk torde slå svenskt rekord när hans vattenreningsbolag HVR då gjorde gör sin 15:e nyemission utan att någonsin ha nått intäkter – något som fick Spiltans vd Per H Börjesson att se rött.
Numera heter bolaget CWT, Circular Water Technologies AB. Tidigare gick bolaget under namnet HVR Waterapp, och var ett dotterbolag till H.V.R. Water Purification AB. I årsredovisningen för 2022 så står att bolaget har gått från helägt dotterbolag till att ha drygt 4 000 enskilda aktieägare. Där uppges också att CWT under hösten fick flera förfrågningar, bland annat från H2 Green Steel för vätgasproduktionen i deras anläggning i Boden.
På sista raden rapporterar CWT ett resultat på minus 7,6 miljoner kronor, vilket är något sämre än för 2021 då resultatet var minus 7,3 miljoner kronor. I balansräkningen framgår att det egna kapitalet minskade från 17,4 miljoner kronor 2021 till 9,0 miljoner kronor för 2022. Revisionsberättelsen är dock ren, och skrevs under av Johan Isbrand på LR Revision & Redovisning i Stockholm i slutet av april i år.
Han är väldigt fåordig när Realtid ringer upp, men ser inga problem med vattenreningsverksamheten.
Du såg inga röda lampor som började lysa?
– Nej, säger Johan Isbrand.
Förra året gjorde de sin 15:e nyemission utan att nå några intäkter – du känner till att de lever på att återkommande ta in pengar?
– Detta är ju ett nytt bolag. Det har inte funnits någon nyemission, säger han.
Förvisso, men det är ju samma teknik – om än i olika bolag. Har du sett några märkligheter när du reviderade bolaget?
– Nej, och dessutom har jag tystnadsplikt, säger han.
Så det är grönt ljus, helt enkelt?
– Ja.
Du har ju varit revisor i över tio år för Aapo Sääsks bolag – har du historiskt sett några problem med hans bolag?
– Nej.
Så från revisorshåll finns det ingenting att anmärka på, alltså?
– Nej. Inte ur revisionsperspektiv, säger Johan Isbrand.
Ägandet i CWT har breddats via en nyemission i mars 2021 samt utdelning av aktier till befintliga aktieägare i HVR och Xzero en aktie i CWT för varje aktie i HVR respektive Xzero. I december 2022 gick bolaget ut med ett erbjudande att köpa CWT-aktier från en av huvudägarna. Bolaget uppger att intäkterna från aktieförsäljningen på ca: 5,4 miljoner kronor investerades i CWT som villkorat aktieägartillskott.
Vid sidan av dessa bolag så är 80-åriga Aapo Sääsk även involverad i är Type1Water, Hydromars och Scarab Development.
Nu är CWT på gång att ta in ännu mer pengar. Enligt Bolagsverket har CWT ansökt om bemyndigande om ökning av aktiekapitalet genom nyemission med högst 20 procent, men minst 20 kronor per aktie. Priset som CWT uppger på sina webbsidor är 21 kronor per aktie, och varje person får köpa mellan 500 och 10 000 aktier. En tredjedel av pengarna som tas in ska gå till CWT som aktieägartillskott, och finansiera ”den fortsatta kommersialiseringen av bolaget”.
Enligt Circular Water Technologies prospekt har värderingsfirman Rouse AB gjort en värdering som visar att CWT värderas till 1,8 miljarder euro. Vd sedan förra året är Linda Temenoga Mladenova Fondén.
Finansprofilen Joakim Bornold, grundare av Levler, är minst sagt tveksam till att investera i Aapo Sääsks intäktslösa vattenreningsbolag.
– Jag kan ingenting om vattenrening men en hel del om aktier. Det här känns onekligen smutsigt. Bolaget är trots sin påstådda expertis inom vattenrening ute i riktigt grumliga vatten, säger Joakim Bornold till Realtid.