För att särskilt hjälpa unga företag som vill växa att rekrytera och behålla kvalificerad personal föreslår regeringen att reglerna om lättnad i beskattningen av personaloptioner utvidgas och förenklas.
Regeringen vill förenkla beskattning av personaloptioner
Mest läst i kategorin
För att stödja återhämtningen och stötta företag med många unga anställda föreslår regeringen en förstärkning av den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för 19–23-åringar även nästa sommar. Förstärkningen gäller under juni-augusti 2022. Det framgår av ett pressmeddelande.
För att främja entreprenörskap och sänka tröskeln för att starta eget föreslår regeringen även att omsättningsgränsen för momsbefrielse höjs från dagens nivå på 30 000 kronor till 80 000 kronor per år.
Satsningen är en del i ett större paket från regeringen som föreslår förstärkningar med 8 miljarder kronor inom jobbpolitiken under 2022 med nya åtgärder.
Krisen i coronapandemins spår är inte över men ekonomin visar styrka i återhämtningen och många kommer tillbaka i arbete. Samtidigt är arbetslösheten hög, i synnerhet långtidsarbetslösheten.
Regeringen bedömer att Sverige kommer behöva betydligt fler med en gymnasial yrkesutbildning på svensk arbetsmarknad de kommande åren och utbildning på gymnasial nivå behöver därför anpassas för att möta kompetensförsörjningsbehoven. Regeringen föreslår att 33 miljoner tillförs 2022 för att förbättra kompetensförsörjningen genom planering och dimensionering av gymnasial utbildning.
Regeringen föreslår även att Tekniksprånget förlängs i tre år och att medel tillförs till World Skills Sweden.
Regeringen planerar även för ett nytt offentligt omställningsstudiestöd som ska införas 2023. I budgetpropositionen beräknas 1,36 miljarder kronor för stödet 2023. Fullt utbyggt beräknas stödet kosta 6–9 miljarder kronor per år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.