Realtid

VIDEO: Schweiziska miljardärer ifrågasätter avtal med EU

Julia Lundberg
Julia Lundberg
Uppdaterad: 08 nov. 2024Publicerad: 08 nov. 2024

Tre schweiziska miljardärer har nyligen startat initiativet Kompass Europa för att motsätta sig ett föreslaget ramavtal mellan Schweiz och Europeiska Unionen.

ANNONS
ANNONS

De anser att avtalet skulle inskränka Schweiz oberoende genom att tvinga landet att anta delar av EU:s lagstiftning.

Initiativet har som mål att väcka opinionen och samla stöd för en folkomröstning där schweiziska medborgare kan bestämma landets framtida relation till EU.

Ett stärkt samarbete

Det aktuella avtalet syftar till att ersätta och förenkla den uppsättning bilaterala avtal som Schweiz och EU använder för att samarbeta.

Genom att skapa ett enda ramavtal vill EU och Schweiz stärka samarbetet inom flera områden som arbetsmarknad, handel, forskning samt energi.

Missa inte: Schweiz i kläm: Måste välja sida? Dagens PS

För landet i fråga skulle det nya avtalet innebära en ökad tillgång till EU:s inre marknad, vilket skulle vara fördelaktigt för landets exportberoende ekonomi.

EU anser också att ett ramavtal skulle skapa en mer enhetlig rättslig grund för att hantera framtida frågor och samarbeten.

ANNONS
ANNONS

Ett Schweiz beroende av EU?

Men Kompass Europa hävdar att avtalet skulle innebära att Schweiz i praktiken blir beroende av EU:s politiska och rättsliga system.

Detta menar miljardärerna hotar landets självstyre och suveränitet.

Läs mer: Skärpta regler efter bankkollapsen: ”Riskfyllt”. Realtid

Ett av de centrala problemen är att avtalet kräver att landet följer EU:s lagar inom flera områden – även att EU:s domstol skulle vara slutgiltig instans för att avgöra rättsliga tvister.

För kritikerna innebär detta en förlust av nationell kontroll, då Schweiz inte längre skulle ha full frihet att besluta om sina egna lagar och regler.

Hoppet lever än

Genom att kräva en folkomröstning hoppas Kompass Europa att schweizarna själva ska få avgöra frågan.

ANNONS

Initiativets företrädare menar att beslutet om landets självständighet och förhållande till EU är en grundläggande fråga som landet bör överlåta till folket, snarare än parlamentet.

Se mer i spelaren ovan.

Läs även: Schweiz ekonomi på väg mot deflation: ”Krävs inte mycket”. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS