Realtid

Realtid avslöjar: Häktad finansprofil tillfällig storägare i antistressbolag

Ekobrottsmyndigheten, Bonzun, Papilly
Anders Frick
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2021

Två av de tre anhållna finansprofilerna släpptes i fredags, medan den tredje personen häktades. Realtid har undersökt vilka aktieaffärer som den häktade personen har gjort.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Realtid tidigare har skrivit greps de tre finansprofilerna i en razzia. Advokat Henrik Olsson Lilja är försvarare för en av de anhållna och sa till Realtid att hans klient borde släppas, något som också skedde på fredagen – även om misstankarna kvarstår.

En av de tre profilerna häktades dock och fick stanna kvar på Kronobergshäktet. Det handlar om en 34-årig man från Huddinge som på sannolika skäl misstänks för grovt insiderbrott på värdepappersmarknaden mellan den 19 och 29 april i år.

Realtid kan nu avslöja att 34-åringen i våras gjorde stora aktieaffärer i bolaget Papilly, som utvecklat ett digitalt program som minskar stress. Med hjälp av Papillys app väljer användare ett abonnemang och genomgår sedan en distansbaserad behandling mot stress. Två av bolagets tidigare styrelseordförande är den tidigare SBAB-vd:n Carl-Viggo Östlund samt Sverker Littorin, tidigare styrelseledamot i bland annat företaget Raybased.

34-åringen köpte drygt elva miljoner aktier och blev därmed bolagets tredje största ägare efter pensionsbolaget Avanza Pension och familjen Dalborg med bland andra styrelseledamoten Jacob Dalborg och den tidigare Nordeaveteranen Hans Dalborg i spetsen.

Omsättningen i aktien var mycket stor i mars och april, och bolagets finanschef Olof Hermelin gör bedömningen att det var då som 34-åringen byggde upp sitt stora innehav i Papilly.

– Således byggde han upp innehavet då under Q1 för att sälja av under april och eventuellt i maj. Jag har inte närmare info än så. Aktien var ju föremål för mycket stor handel under framför allt mars och april, så det skulle kunna vara tänkbart att huvudparten av inköpen gjordes under mars. Men det är förstås bara en hypotes, säger Olof Hermelin till Realtid.

Olof Hermelin blev finanschef på Papilly den 1 februari, efter att ta tagit över rollen från Hans Hägg, och han bekräftar att 34-åringen inte ägt några aktier i bolaget vid utgången av något annat kvartal.

I mars handlades aktien för mellan 4 och 8 kronor, och toppnoteringen var den 16 april då aktien värderades till 16,30 kronor. Just den 16 april kommunicerade bolaget en avsiktsförklaring om att förvärva bolaget Bonzun Health Information och därefter byta namn till just Bonzun.

ANNONS

På årsstämman den 30 september beslutades om namnbyte från Papilly till Bonzun och sedan den 13 oktober handlas aktien under det nya namnet.

Åtal mot den häktade 34-åringen ska väckas senast den 3 december.

Om bolaget Papilly och Bonzun figurerar i åklagare Ted Murelius utredning är oklart. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]