Realtid

Rättvisa utan gränser – internationell karriär inom rättsväsendet

Rättvisa utan gränser – internationell karriär inom rättsväsendet
Det svenska domstolsväsendet erbjuder många möjligheter för att arbeta internationellt. (Foto: Unsplash)
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 30 sep. 2024Publicerad: 30 sep. 2024

Det går utmärkt att göra internationell karriär som domare eller anställd vid Sveriges domstolar. Det berättar Ludvig Becking, enhetschef vid Domstolsverkets enhet för internationella relationer, i en intervju med Dagens Juridik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges domstolar har under lång tid bidragit med kompetens inom internationellt bistånd. Just nu pågår exempelvis två utvecklingssamarbeten, ett i Bosnien-Hercegovina och ett i Armenien, skriver Dagens Juridik.

Myndighetens biståndsverksamhet är indelad i två huvudområden: Internationellt utvecklingssamarbete, som syftar till att etablera långsiktiga, bilaterala samarbeten med prioriterade länder, och fredsfrämjande insatser, där myndigheten bidrar med personal vid säkerhetspolitiska kriser och konflikter. 

Enligt Ludvig Becking, enhetschef vid Domstolsverkets enhet för internationella relationer, finns det goda möjligheter för den som vill göra internationell karriär inom Sveriges domstolar.

Han berättar att dem har en särskilt utvald expertbas, som består av aktiva domare och andra anställda inom myndigheten. Dessa bidrar med erfarenhet och kompetens och används som ”korttidsexperter”.

”De kan exempelvis åka ned till det aktuella landet och arbeta med utbildningar, författningsändringar eller policyändringar. Det är de som är experterna och det tycker jag är styrkan med vårt arbete”, säger han till tidningen.

Läs mer:
Regeringen höjer anslagen för rättsliga biträden. Realtid
17 sidouppdrag – HD-domaren toppar listan. Realtid
Unga rankar Sveriges bästa arbetsgivare. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]