Realtid

PwC: Etiska felsteg vanligaste skälet att vd:ar får sparken

Olof Swahnberg
Uppdaterad: 08 aug. 2019Publicerad: 08 aug. 2019

Skandaler, korruption och moraliska tveksamheter var under förra året ett vanligare skäl till att vd:ar får sparken än exempelvis otillräcklig lönsamhet, enligt en rapport från revisions- och konsultföretaget. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PwC har sedan 2001 årligen analyserat vd-byten i världens 2.500 största börsnoterade bolag. Förra året var första gången sedan början på undersökningarna som fler vd:ar fått sparken på grund av etiska felsteg än på grund av svag lönsamhet eller konflikter med styrelsen. 

Däremot var andelen vd:ar som blev borttvingade från sina poster, runt 20 procent, i linje med de senaste åren, enligt rapporten ”CEO Success Study”. 

2018 uppgick den globala vd-omsättningstakten till rekordhöga 17,5 procent. Nordiska företag uppvisade en ännu högre omsättning med 20,3 procent.

Branscher med högst vd-rotationer inkluderar kommunikations-, råmaterials- och energibranscherna.

– Studien visar också att det är svårt att ersätta en vd som suttit länge på sin tjänst. Detta är såklart en stor utmaning som företagen måste hantera för att säkerställa en framgångsrik succession, kommenterar Per-Ola Karlsson på PwC:s Strategy&.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Swahnberg
Olof Swahnberg
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]