Realtid

Putins kris – ingen vågar köpa hans naturgas

Putins kris – ingen vågar köpa hans naturgas
Rysslands president, Vladimir Putin, under invigningen av naturgasanläggningen Arctic LNG 2. Ett projekt som haft stora problem ända från starten. (Foto: Konstantin Zavrazhin/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 04 okt. 2024Publicerad: 06 sep. 2024

Västerländska sanktioner har fått allvarliga konsekvenser för Rysslands storskaliga naturgasanläggning i Arktis: "Har definitivt skrämt bort eventuella köpare."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Västerländska sanktioner har fått allvarliga konsekvenser för Rysslands storskaliga naturgasanläggning i Arktis: ”Har definitivt skrämt bort eventuella köpare.”

Arctic LNG 2 är en storskalig anläggning i norra Ryssland för produktion av flytande naturgas och har beskrivits som Vladimir Putins flaggskeppsprojekt.

Men anläggningen, som togs i drift för mindre än ett år sedan, har stött på stora problem ända från starten.

Inte minst har projektet påverkats kraftigt av västerländska sanktioner efter Rysslands invasion av Ukraina. Särskilt efter att USA nyligen införde ytterligare restriktioner på transportfartyg som hanterar den ryska gasen, rapporterar Financial Times.

Utmanar Ryssland

Bland annat verkar sanktionerna avskräcka potentiella kunder, enligt fartygsspårningsdata och satellitbilder.

Tre fartyg har hittills lastat flytande naturgas från stationen, men ingen av dem har lyckats hitta köpare utanför ryska eller europeiska vatten.

Ett av fartygen, Everest Energy, lossade sin last vid en flytande lagringsenhet i Murmanskregionen, vilket enligt analytiker visar på de utmaningar Ryssland möter i att sälja sanktionerad gas.

ANNONS
ANNONS

Söker andra köpare

Enligt Kjell Eikland från energikonsultbolaget Eikland Energy har de nya sanktionerna ”definitivt skrämt bort” eventuella köpare.

Trots detta söker Ryssland fortfarande efter köpare, och har särskilt vänt sig till Kina och Indien som möjliga marknader för den sanktionerade gasen.

Novatek, bolaget bakom projektet, har till och med öppnat ett försäljningskontor i Kina för att försöka marknadsföra gasen där.

Någon lär nappa

Men det återstår att se hur de ska lösa de stora transportutmaningarna, som är ett annat problem som projektet brottas med.

Det råder nämligen också brist på specialbyggda LNG-tankers som kan transportera gasen, uppger Euromaidan Press.

Men enligt Francis Bond, en expert på sanktioner vid advokatfirman Macfarlanes, kommer någon förr eller senare ”att vara villig att ta risken” och importera gas från projektet – särskilt de länder som inte ingår i sanktionerna mot Ryssland.

ANNONS

Läs även:

Novotek minskar omsättning men ökar vinsten. Realtid

Källor: Tjänstemän i EU för samtal om att hålla gasflöde från Ryssland intakt – BN. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS