Realtid

”PSD3 kommer att kräva omfattande utveckling hos bankerna”

Sanela Dulic, chef för Open Banking på Nordea
"När det gäller PSD3 och Open Finance kommer Nordeas Open Banking-filosofi att vara densamma, vi vill förbli en av de ledande API-plattformsleverantörerna inom finanssektorn", säger Sanela Dulic, chef för Open Banking på Nordea.
Anders Frick
Uppdaterad: 09 nov. 2023Publicerad: 09 nov. 2023

Betaltjänstdirektivet PSD2 var komplext och ibland svårt att definiera – men den erfarenheten är nu guld värd när det är dags att implementera den kommande versionen, PSD3. Det menar Sanela Dulic, chef för Open Banking på Nordea.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Knappt har bankernas it-chefer hunnit pusta ut efter att ha implementerat EU:s nuvarande betaltjänstdirektiv PSD2 förrän det är dags för en uppdatering i form av PSD3. Sanela Dulic, chef för Open Banking på Nordea, förklarar bakgrunden:

– Syftet med PSD var att förbättra betaltjänstutbudet för konsumenter genom att stimulera innovation och öka konkurrensen mellan leverantörer av slutanvändarlösningar. Två direktiv har redan implementerats (PSD från 2007 och PSD2 från 2016) och ett tredje är på väg (PSD3 och PSR). Men faktum är att denna förändring redan har skett på många områden, och det EU-kommissionen nu gör är att formalisera den, säger Sanela Dulic till Realtid.

Hon säger att det för banker är uppenbart att lagstiftningen har drivit på utvecklingen, och att Nordea är ganska säkra på att Open Banking inte skulle vara där det är idag om det inte funnits lagstiftning.

– PSD2 var komplex och ibland svår att definiera, men nu har vi all den erfarenheten med oss när vi ska anpassa oss till PSD3. Enligt min åsikt kommer PSD3-kraven kräva omfattande utveckling hos bankerna de kommande åren. Av den anledningen har vi på Nordea redan påbörjat jobbet att anpassa oss till de nya kraven, även om lagstiftningen fortfarande är på förslagsnivå. Att börja tidigt är en av våra viktigaste lärdomar från PDS2-implementeringen, säger hon, och fortsätter:

– När det gäller PSD3 och Open Finance kommer Nordeas Open Banking-filosofi att vara densamma, vi vill förbli en av de ledande API-plattformsleverantörerna inom finanssektorn. Vi lägger mycket kraft på vår utvecklarportal,  och vi har beredskap dygnet runt för att upprätthålla kvaliteten och vara bland de första med att erbjuda nya funktioner, säger hon.

Det pratas mycket om Open Finance  – hur skulle du beskriva skillnaden mellan detta och Open Banking?
– Open Finance är efterträdaren till Open Banking. Medan Open Banking till stor del bygger på lagstiftningen PSD2 och alltså främst täcker betalningar och kontoinformationstjänster, är Open Finance ett bredare koncept som kommer att utvidga den delade kundinformation till områden som sparande, investeringar, bolån, utlåning, pensioner och försäkringar. Det är dock fortfarande väldigt tidigt i processen och den lagstiftning, FIDA, som kommer att möjliggöra Open Finance är än så länge enbart definierad på en övergripande nivå, säger hon.

Så Open Finance är alltså snarare lite av ett framtidskoncept?
– Ja, och det återstår att se exakt vad det kommer att innebära. En sak är dock klar: det kommer att gynna både privat- och företagskunder genom att göra det lättare för dem att få tillgång till finansiella produkter och tjänster via en mängd olika tredjepartstjänster och plattformar. Det handlar om allt från redovisningssystem, fintechappar för investeringar och bolånemäklarplattformar till finansiell rådgivning och annat, säger Sanela Dulic.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS