I dag anordnas finansbranschens stora mångfaldsdag där bland annat Aygül Kabaca, vd på Make Equal, föreläser om konsten att attrahera och behålla de talanger som branschen riskerar att missa idag. ”Mångfaldsarbete ses ofta som en budgetfråga, men vinsterna är många”, säger hon.
Vinster med ökad mångfald i finansbranschen lyfts fram
Mest läst i kategorin
Finansbranschens stora mångfaldsdag arrangeras varje höst av Finansförbundet och Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, BAO. Mångfaldsdagen går i år av stapeln torsdag 21 november, med utdelning av priser och stipendier samt inspirerande föreläsningar för de chefer, medarbetare och fackliga företrädare som deltar.
Tre nycklar till mångfald
Huvudtalare under mångfaldsdagen är Aygül Kabaca, vd på Make Equal. Hon lyfter tre nycklar för en inkluderande arbetsplats: fokusera på en fråga i taget, involvera chefer och ledningsgrupp för att säkra resurser och låt frågan få fäste i det vardagliga arbetet.
”Mångfaldsarbete ses ofta som en budgetfråga, men vinsterna är många. Studier visar att team med olika bakgrunder och erfarenheter har högre konkurrenskraft och utvecklar mer innovativa lösningar”, säger Aygül Kabaca.
Börja i liten skala
Hon betonar att det viktigaste steget är att bestämma sig för att jobba med frågan, för att sedan börja i liten skala och bygga på steg för steg. Men eftersom tid och pengar ofta är en utmaning finns det risk att annat prioriteras på arbetsplatsen.
”Ska det bli en förändring så måste frågan in på lednings- och chefsnivå, det är där budgetbesluten tas. Men det handlar också om den egna blindheten, att man inte ser att man själv är en del av problemet med att fördomar och normer fortsätter finnas i organisationen”, säger Aygül Kabaca.
Läxhjälp till ungdomar prisas
Under mångfaldsdagen delas Annas jämställdhets- och mångfaldspris ut för 31:a gången. I år går priset till Kristian Stångberg, verksam på Handelsbanken inom Cash Management and Trade Services, för initiativet att erbjuda ungdomar i utsatta områden läxhjälp.
”Jag hoppas att detta kan ge unga i utanförskap en schysstare start i livet och inspirera fler att läsa vidare”, säger han om idén som växte fram under våren 2023, i samarbete med den ideella organisationen NU: Nolla Utanförskapet.
Chans till praktikplats
Ett flertal företag deltar numera i projektet som för Handelsbankens del pågår både i Stockholm och Malmö. Flera av de ungdomar som deltagit i projektet har även fått praktikplats på Handelsbanken.
”När jag ser att eleverna börja känna sig hemma och möta oss med ett leende när de kliver in genom portarna på Valhallavägen, så känns det att detta betyder något på riktigt. Jag hoppas också att det ska visa att Handelsbanken är en bra arbetsgivare”, säger Kristian Stångberg.
Finansbranschens stora mångfaldsdag
Arrangeras varje år av Finansförbundets och BAO:s gemensamma initiativ, Centrala jämställdhets- och mångfaldskommittén. Kommitténs uppdrag är att följa, främja och utvärdera utvecklingen av jämställdhet och mångfald inom finansbranschen.
Annas jämställdhets- och mångfaldspris
Instiftades 1993 till minne av Anna C Persson-Collert, tidigare ordförande för Centrala jämställdhets- och mångfaldskommittén. Priset delas årligen ut till enskild person, företag, klubb, projekt eller arbetsgrupp inom finansbranschen för goda insatser inom jämställdhets- och mångfaldsarbetet.
För mer information, kontakta:
Klara Ledin Höglund
Redaktör med pressansvar
08-614 03 68
[email protected]
Om Finansförbundet
Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen med drygt 30 000 medlemmar, varav 26 000 är yrkesverksamma. Finansförbundet är det självklara valet för alla som arbetar inom finansbranschen, oavsett utbildningsbakgrund och befattning. Finansförbundet är partipolitiskt obundet och är ett av förbunden som ingår i TCO.
Detta är ett distribuerat pressmeddelande.
Detta är ett distribuerat pressmeddelande.