Realtid

Stockholm klättrar på livskvalitetranking

Pressmeddelande
Pressmeddelande
Uppdaterad: 12 dec. 2024Publicerad: 12 dec. 2024

Stockholm klättrar åtta placeringar och når 18:e plats på Mercers nya ranking av livskvalitet i städer. Zürich tar hem globala förstaplatsen medan Köpenhamn tar nordiska ledartröjan med plats 4. Siffrorna visar att bland annat minskade luftföroreningar ligger bakom Stockholms uppgång i rankingen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mercer presenterar sin Quality of Living-ranking för 2024, där städer runt om i världen bedöms utifrån ett antal kriterier kopplat till hur livet är för internationella medarbetare och deras familjer. I årets ranking har Stockholm tagit sig in på topp-20-listan med plats 18. Det är en förbättring med åtta placeringar mot fjolåret. Stockholm hamnar på andra plats i Norden efter Köpenhamn, som behåller sin globala fjärdeplats.

Bakom Stockholms framgångar i årets ranking finns förbättringar som minskade nivåer av luftföroreningar i staden. Stockholm rankades tidigare i år även som den billigaste nordiska staden i Mercers kostnadsrankning.

”Trots debatt i Sverige kring frågor som säkerhet, levnadskostnader och internationella flygförbindelser, ger den nya rankingen erkännande när det gäller exempelvis luftkvaliteten,” säger Daniel Hesselberg, Ansvarig för området Career & Transformation på Mercer Sweden.

Bakom Zürichs framgångar

Den schweiziska staden Zürich tar globala förstaplatsen i år, följt av fjolårets vinnare Wien, med Genève på tredje plats. Zürich, som också är en av världens dyraste städer, toppar listan tack vare sina utmärkta samhällstjänster, låga brottslighet, flygförbindelser, livliga kulturscen och engagemang i hållbarhetsfrågor.

Schweiz har totalt fyra städer på topp-10-listan (Zürich, Genève, Bern och Basel), samtidigt som Västeuropa som region tar hem åtta av de tio högsta placeringarna, vilket gör regionen till den mest attraktiva globalt sett.

Ny på USA-tronen

Vancouver (7:a globalt) behåller sin position som den högst rankade staden i Nordamerika, medan Boston (32:a globalt) rankas högst i USA, före San Francisco. Montevideo (92:a globalt) är återigen den högst rankade staden i Latinamerika.

ANNONS

Auckland (5:a globalt) är den högst rankade staden i Stillahavsregionen, medan Sydney i Australien säkrar 12:e platsen med sina världsberömda landmärken och blomstrande ekonomi. Dubai (83:a globalt) och Abu Dhabi (85:a globalt) leder återigen rankningen i Mellanöstern, båda kända för deras snabbt moderniserade infrastruktur och mångsidiga internationella samhällen. Port Louis (88:e plats globalt) är den högst rankade staden i Afrika.

Först bland de asiatiska städerna och på 30:e plats globalt är Singapore, som erbjuder en ren och säker miljö i kombination med mycket effektiv infrastruktur.

Topp 10 – Livskvalitetranking – 2024

RankingStadLand
1ZurichSchweitz
2WienÖsterrike
3GeneveSchweitz
4KöpenhamnDanmark
5AucklandNya Zealand
6AmsterdamNederländerna
7*FrankfurtTyskland
7*VancouverKanada
9BernSchweitz
10BaselSchweitz

*Städer med samma ranking och poäng

Topplista – Livskvalitet i Nordiska städer

Global RankingStad
4Köpenhamn
18Stockholm
20Oslo
26Helsingfors

Ranking spelar roll

ANNONS

Rankingen spelar en viktig roll då organisationer i allt högre grad förlitar sig på internationella medarbetare för att driva globala affärsstrategier. Livskvalitén i städer har direkt påverkan på ersättning och förmåner för dessa medarbetare.

”När städer står inför extremväder, ekonomiska svängningar och andra utmaningar, ger rankingen värdefulla insikter för HR-ledare i multinationella företag att bättre kunna navigera komplexitet kring global mobilitet och förbättra upplevelsen för sina internationella arbetsstyrkor. I en era med digitala nomader och flexibelt arbete visar Mercers data att de mest attraktiva destinationerna är de som kombinerar hög livskvalitet med överkomliga levnadskostnader. Det är en utmaning för organisationer och internationella medarbetare att ta balanserade beslut kopplat till omlokalisering, investeringar och talanghantering,” säger Yvonne Traber, Partner och Global Mobility Leader på Mercer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]