Realtid

Panelsamtal om finansiell brottslighet – så påverkas finansanställdas arbetsmiljö

Pressmeddelande
Pressmeddelande
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Mest läst i kategorin

Var fjärde finansanställd utsätts för hotfulla situationer och hälften upplever otrygghet på sitt arbete på grund av den finansiella brottslighetenDet visaren ny undersökning från Finansförbundet, som bjöd in till ett panelsamtal om arbetsmiljön i finansbranschen.

På arbetsmiljöombudens dag den 23 oktober anordnade Finansförbundet ett panelsamtal, med avstamp i resultatet av Finansförbundets nyligen genomförda enkät som visar hur den finansiella brottsligheten påverkar de finansanställdas arbetsmiljö.

Moderator var journalisten, författaren och radioproducenten Jacob Bursell, som inledde med att konstatera att samhället behöver en fungerande finansbransch och att förutsättningen för detta är att de finansanställda vill och orkar stå upp mot den finansiella brottsligheten. Hans första fråga till paneldeltagarna var hur förvånade de är över det oroande siffrorna i Finansförbundets enkät.

Eva-Li Prades Eriksson, Senior Partner Manager på Entercard samt klubbordförande och tidigare ledamot i Finansförbundets styrelse, är inte förvånad. Hon beskrev hur de finansanställda slits mellan att skapa en god kundrelation och samtidigt enligt regelverket måste ställa vissa frågor, där de riskerar att hamna i skottlinjen när det uppstår oklarheter och misstanke om finansiell brottslighet.

Nicklas Lundh, tidigare chef för Finanspolisen som sedan 2022 leder en Financial Intelligence-enhet inom SEB:s Financial Crime Prevention-funktion (FCP), förklarade att det döljer sig en uppsjö av aktörer, både i Sverige och utomlands, bakom den finansiella brottsligheten. Trots att det sammantaget inte rör sig om mer än någon procent av alla kunder orsakar de stor oro och otrygghet i finansbranschen.

Kerstin Waldenström, sakkunnig inom organisatorisk och social arbetsmiljö på Arbetsmiljöverket, framhävde arbetsgivarens ansvar att arbeta systematiskt med att identifiera risker i arbetsmiljön. Hon pekade på goda exempel där arbetsplatser i andra branscher har lyckats vända en negativ trend och ökat tryggheten hos de anställda.

Som avslutning konstaterades att tillgång till utbildning, en god samverkan mellan parterna och en bra arbetsmiljö även är konkurrensfördelar när det gäller att attrahera nya medarbetare.


Om enkäten:
Enkäten gick ut till Finansförbundets medlemmar den 23 september. Enkäten var helt anonym och mottogs av 23 693 av Finansförbundets drygt 26 000 yrkesverksamma medlemmar. ​Enkäten stängdes den 6 oktober. Totalt inkom 1 803 svar, vilket innebär en svarsfrekvens på 7,6 procent.​

Läs mer om enkätresultatet här samt se detaljerad sammanställning i bifogad pdf.

Finansförbundets definition av finansiell brottslighet:
Det finansiella systemet utnyttjas ibland för brottsliga ändamål. Det kan handla om upplägg för att tillskansa sig pengar från privatpersoner eller företag eller för att dölja brottsvinsters ursprung och deras slutdestination. Bedrägerier, penningtvätt och terrorfinansiering är exempel på finansiell brottslighet.

Pressjour
08-614 03 01
[email protected]

Om Finansförbundet
Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen med drygt 30 000 medlemmar, varav 26 000 är yrkesverksamma. Finansförbundet är det självklaravalet för alla som arbetar inom finansbranschen, oavsett utbildningsbakgrund och befattning. Finansförbundet är partipolitiskt obundet och är ett av förbunden som ingår i TCO.


Finansförbundets enkät om Finansiell brottslighet och arbetsmiljö

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:

Senaste nytt

Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]