I en ny rapport från Finansförbundet framgår att 43 procent av de finansanställda känner sig otillräckliga i arbetet mot finansiell brottslighet. ”De finansanställda måste få rätt förutsättningar, annars motverkas det samhällsviktiga arbetet mot finansiell brottslighet”, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Intensifierat arbetsmiljöarbete nödvändigt för att motverka finansiell brottslighet


Mest läst i kategorin
I Finansförbundets nya rapport skildras arbetsmiljökonsekvenserna av den eskalerande finansiella brottsligheten i finansbranschen. Tre av fyra finansanställda upplever att finansiell brottslighet påverkar deras arbetsmiljö mer idag än för fem år sedan. Var fjärde har upplevt hotfulla situationer med koppling till misstänkt finansiell brottslighet och över hälften upplever ökad stress och press.
– Det är ohållbart att de finansanställda pressas allt hårdare i arbetet mot finansiell brottslighet. De finansanställda måste få rätt förutsättningar för det brottsförebyggande och samhällsviktiga arbete de utför dagligen, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Rapporten visar även att hela 97 procent av de tillfrågade instämmer i att de finansanställda spelar en viktig roll i att motverka finansiell brottslighet. Samtidigt vittnar 43 procent av de svarande om att de känner sig otillräckliga i arbetet mot finansiell brottslighet.
– De finansanställda vill självklart göra sin del. Men arbetsgivarna har ett stort ansvar i att se till att de finansanställdas får tillräckligt med tid, adekvat utbildning och rätt verktyg för att kunna arbeta med detta på ett hållbart sätt, säger Ulrika Boëthius.
Hon hänvisar till att rapporten visar att 39 procent av de svarande efterlyser mer tid för arbetet och att 48 procent vill se mer kompetensutveckling. Allra tydligast pekar enkätsvaren på behovet av bättre IT-systemstöd, 72 procent svarar att det vore en av de viktigaste förändringarna för att förbättra arbetet mot den finansiella brottsligheten.
– Det finns en tydlig risk i att detta påverkar säkerheten och arbetsmiljön negativt, vilket samtidigt motverkar det viktiga arbetet mot finansiell brottslighet, säger Ulrika Boëthius.
När det kommer till att utse de främsta åtgärderna som behöver sättas in för att motverka utvecklingen som träder fram i rapporten, lyfter Ulrika Boëthius fram att arbetsmiljöarbetet behöver utvecklas ytterligare på den lokala arbetsplatsen för att åtgärda dessa risker.
– Arbetsgivaren behöver fortsätta göra löpande riskbedömningar tillsammans med arbetsmiljöombuden. Och här är Finansförbundets förtroendevalda väldigt engagerade i att tillsammans med arbetsgivaren hitta lösningar som passar varje arbetsplats, säger Ulrika Boëthius.
Läs mer och ladda ner rapporten.
Om rapporten:
Finansförbundets rapport bygger främst på den enkät som skickades ut till samtliga yrkesverksamma medlemmar i september 2024, men även på ett fokusgruppsamtal med förtroendevalda i Finansförbundet.
Slutsatsen i rapporten är att finansbranschen börjar och slutar med de anställda. För att en höjd ambitionsnivå mot den finansiella brottsligheten ska ge resultat behöver denna insikt finnas med i det fortsatta arbetet.
Finansförbundet ser att arbetsgivarna behöver ge de finansanställda rätt förutsättningar för det brottsförebyggande arbetet genom att:
- Säkerhetstänket kring anställdas personuppgifter och fysiska säkerhet behöver förbättras, särskilt för anställda som har direkt kundkontakt.
- Resurser behöver säkerställas i form av tid för fördjupad kundkännedom, samt för löpande utbildningsinsatser och kollegialt erfarenhetsutbyte.
- Företagsledning såväl som personalansvariga chefer behöver vara tydliga med att det brottsförebyggande arbetet är lika prioriterat som annan verksamhet. Det innebär bl.a. att även det brottsförebyggande arbetet behöver värderas under lönesamtalen.
- De anställda ska medverka i arbetet med att sätta mål och genomföra de åtgärder som behövs för att skapa en god arbetsmiljö. Finansförbundets förtroendevalda är engagerade i att tillsammans med arbetsgivaren hitta lösningar anpassade till varje arbetsplats, inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Klara Ledin Höglund
Redaktör med pressansvar
08-614 03 01
press@finansforbundet.se
Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen med drygt 30 000 medlemmar, varav 26 000 är yrkesverksamma. Finansförbundet är det självklara valet för alla som arbetar inom finansbranschen, oavsett utbildningsbakgrund och befattning. Finansförbundet är partipolitiskt obundet och är ett av förbunden som ingår i TCO.

Detta är ett distribuerat pressmeddelande.

Detta är ett distribuerat pressmeddelande.