Allt fler kunder betalar med hjälp av mobilen, men varken ICA-banken eller SEB har ännu infört stöd för Apple Pay. Eftersom bankerna hanterar en stor mängd betalkort så är den praktiska påverkan stor – men nu ökar pressen från användarna.
Pressen ökar på SEB att införa Apple Pay: ”FI borde dra in deras tillstånd”
Mest läst i kategorin
Apple Pay är en mobil betalningsmetod som innebär att personer med iPhones och diverse andra Appleprodukter kan betala i affärernas kortterminaler med hjälp av NFC-teknik. I veckan meddelade Länsförsäkringar att de inför stöd för Apple Pay, och efter att Handelsbanken förra året införde stödet så är SEB ensam kvar bland storbankerna att inte stödja Apple Pay.
– Vi följer utvecklingen av olika tjänster på betalområdet och är medvetna om att många av våra kunder efterfrågar Apple Pay. Vi kan dock tyvärr i dagsläget inte säga när vi eventuellt kommer att lansera denna tjänst, säger Niklas Magnusson, pressansvarig på SEB, till Realtid.
Nordea, ST1 och Edenred var tre aktörer som redan 2017 införde stöd för Apple Pay – men varken SEB eller ICA-banken har alltså ännu infört stödet.
Att SEB inte har stöd för Apple Pay får extra stora konsekvenser eftersom SEB Kort hanterar och en stor mängd olika kreditkort från kunder såsom SAS, SJ och så vidare – något om skapar upprörda användare runtom i Sverige:
”Bekymret med boomers på SEB är att det också drabbar Eurocard, Eurocard företag, SAS olika kort, Nordic Choice, med flera. Finansinspektionen borde dra in deras tillstånd.”, skriver en upprörd användare på ett forum där Apple Pay diskuteras.
Användaren i fråga är ingen mindre än Claes Magnusson, rektor på Malmö Yrkeshögskola som bland annat håller utbildningar i mobil handel. För Realtid utvecklar han sin hårda dom över SEB:
– Företag som SAS och Nordic Choice vill ju att deras kort ska användas maximalt, poäng ska samlas, extrapoäng under vissa helger och så vidare. Då är det för mig ofattbart att man accepterar SEB:s lösning med kort som får ligga kvar i plånboken när allt fler inköp görs via mobilen, webben eller klockan. SEB har även en utmärkt tjänst för Eurocard och kvittohantering som hade varit en dröm kombinera med Apple Pay, säger Claes Magnusson till Realtid.
Han, och många andra, löser själv problemet genom att använda betalkortstjänsten Curve där ett underliggande kort kopplas till Curve – som har stöd för Apple Pay.
Niklas Magnusson menar dock att SEB ligger i framkant vad det gäller teknikutveckling och exemplifierar med SEB:s satsningar på automatiserade bokförings- och finansieringstjänster, lanserat robotrådgivning inom pensionssparande samt möjliggjort aktie- och fondhandel i SEB:s mobilapp.
– Vi följer utvecklingen av produkter och tjänster och ser löpande över och utvecklar vårt eget utbud, både genom egen produktutveckling, våra nära samarbeten och partnerskap med fintechbolag, och genom tredjepartslösningar, säger Niklas Magnusson.
Han vill dock inte ge någon tidsplan för införandet av det eventuella stödet för Apple Pay. Samma sak gäller ICA-banken:
– ICA Banken följer löpande utvecklingen på marknaden och vad våra kunder efterfrågar, inte minst när det gäller betalning på ICA. Vi märker av en ökad efterfrågan på Apple Pay hos våra kunder och tar med oss det när vi löpande arbetar med att utveckla vårt kunderbjudande. I nuläget kan vi inte ge några besked om eventuella planer på att erbjuda Apple Pay, säger Jenny Gerdes, pressansvarig på ICA Gruppen, till Realtid.