Pokerbolagen satsar stora resurser på att ligga steget före fuskare och bedragare som försöker utnyttja pokersajterna för att lura till sig pengar.
Pokersajterna jagar fuskare
Mest läst i kategorin
Det är främst två olika aktiviteter som pokersajterna försöker skydda sig och sina lagliga spelare från. Den första handlar i grunden om kreditkortsbedrägeri. Det som händer då är att en spelare sätter in pengarna från någon annans kreditkort på ett spelarkonto. Kreditkortet kan exempelvis vara stulet.
– Därefter förlorar, eller dumpar, spelaren pengarna till några medhjälpare för att sedan i fjärde eller femte ledet ta ut pengarna, berättar Patrik Selin, vd för svenska Ongame som äger pokersajten Pokerroom.com.
Det andra sättet handlar om kumpaner som spelar tillsammans och hjälper varandra till stora vinster.
– Säg att jag sitter med en dålig hand men ändå höjer för att dölja att min kompis har en bra hand. Det ger ju en statistisk fördel att spela med flera händer, säger Patrik Selin.
För att hindra fusk har Ongame automatiska kontrollsystem, så kallade ”anti-collusion systems” som larmar om spelet på ett bord inte verkar naturligt. Spelare kan även själva larma genom att sätta en flagga i systemet om exempelvis två spelare ofta förekommer vid märkliga partier. De spelarna granskas då noga av heltidsanställda på Ongame som också stänger av spelare som anses ha bevisats fuska.
– Men vi ser det mer här med fuskande mer som en mediegrej än verklighet. Fusket är så otroligt ovanligt, säger Patrik Selin.
Ovanligt eller inte, Ongame lägger ned en hel del resurser på att fortsätta utveckla säkerheten på sin pokersajt Pokerroom.com. Hur mycket det kostar vill dock Patrik Selin inte gå in på.
Från spelarnas sida florerar även rykten om att pokersajterna själva skulle vara de som fuskar. I diskussionsforum flödar kommentarerna. Och vid pokerpartier diskuterar spelare konstigheter de råkat ut för, hur osannolikt det varit att ett visst kort skulle dyka upp men ändå gjorde det, och annat. Patrik Selin menar dock att det handlar om skrönor och inte om verklighet.
– Vår vinst förra året var 137 miljoner kronor. Varför skulle vi fuska då? Vi måste vara seriösa och att säga att vi inte är det är bara töntigt, säger han.
För att säkerställa att spelet går rätt till kontrollerar Ongames slumpgeneratorer med regelbundna mellanrum genom ett samarbete med Öhrlings PriceWaterhouseCoopers så att sannolikheterna för att olika kort ska komma upp är rätt.
Även Expekt.com jobbar med att hindra oegentligheter bland spelarna.
– Säkerheten kring våra kunders pengar sätts alltid i första rummet och ett agerande ifrån vår sida som skulle gå i någon annan riktning skulle vara direkt förödande för verksamheten, säger Michael Holmberg, ansvarig för pokerverksamheten på Expekt.com.
Expekt.com har även samarbete med polismyndighet i de olika länder företaget verkar. Likaså tar de ibland hjälp av Scotland Yard.
Att någon blir polisanmäld är dock ovanligt. Enligt Patrik Selin på Ongame sker fusk över huvud taget sällan. Av Pokerroom.com:s 3,5 miljoner spelare handlar det endast om ett hundratal avstängda.
– Pokerspelare är ärliga. Jag har blivit ställd på turneringar över att det är ett sådant fair game. Har någon sett ett kort säger de att de har gjort det och så delar man om, säger Patrik Selin.
På Expekt.com medger dock Michael Holmberg att det finns en risk att de oärliga spelarna blir allt mer skickliga på att fuska.
– Ja, just därför lämnar vi inte heller ut exakt hur vi jobbar. På så sätt kan vi förhindra att fusket blir mer sofistikerat, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.